6 tips om avocado’s in potten te kweken en ze vrucht te laten dragen

2

Een avocado in een pot kweken en vrucht laten dragen kan een lonend project zijn. Hier zijn zes tips om je te helpen deze boom met succes te kweken:

  1. Kies een geschikte variëteit:Niet alle avocadovariëteiten zijn geschikt om in potten te kweken. Dwergvariëteiten, zoals de ‘Wurtz’ avocado (ook bekend als de kleine avocadoboom) of de ‘Gwen’ avocado, zijn over het algemeen beter geschikt om in potten te kweken omdat ze compacter blijven.
  2. Gebruik een grote pot: Kies voor een ruime pot met een diameter van minstens 45 tot 60 cm en met drainagegaten. In een grotere pot kunnen de wortels zich goed ontwikkelen en vestigen.
  3. Kies de juiste grondmix:Gebruik een goed gedraineerde potgrond speciaal voor potplanten, of bereid een mix voor door potgrond voor kamerplanten te combineren met grof zand of perliet om de drainage te verbeteren.
  4. Zorg voor goede verlichting: Avocado’s hebben veel licht nodig om te groeien en vruchten te dragen. Zet je avocadoboom op een zonnige plek waar hij minstens 6 tot 8 uur per dag direct licht krijgt. Als je niet voldoende natuurlijk licht hebt, kun je overwegen om kunstlicht te gebruiken.
  5. Voorzichtig water geven: Laat de potgrond tussen de gietbeurten door een beetje uitdrogen, maar laat de plant niet helemaal uitdrogen. Geef regelmatig water, maar laat de pot niet in stilstaand water staan.
  6. Bestuiving bevorderen: Avocado’s zijn over het algemeen tweehuizige bomen, wat betekent dat ze aparte mannelijke en vrouwelijke bloemen hebben. Om vruchten te krijgen, heb je twee avocadobomen nodig of moet je de bloemen handmatig bestuiven met een borstel, waarbij je het stuifmeel van de mannelijke bloemen overbrengt op de vrouwelijke bloemen.

Door deze tips op te volgen en de juiste verzorging te geven, kun je een avocadoboom in pot kweken die uiteindelijk vruchten kan produceren. Houd er rekening mee dat geduld vaak een vereiste is, aangezien het enkele jaren kan duren voordat avocadobomen volwassen zijn en avocado’s beginnen te produceren.