Citroenen, hoe ze te vermenigvuldigen en sappig te maken: de methode die onze grootouders gebruikten

3

Het vermeerderen van citroenen en het verbeteren van hun sappigheid kan worden gedaan met behulp van een methode die enten of stekken wordt genoemd. Zo doe je dat:

Benodigde materialen:

 • Een gezonde citroen met pitten
 • Een pot of bak om te planten
 • Potgrond voor planten
 • Een scherp mes
 • Een doorzichtige plastic zak
 • Een elastiekje

Instructies :

 1. Bereid de citroen: Begin met het verkrijgen van citroenpitjes uit een rijpe citroen. Snijd de citroen open en verwijder de pitten. Je kunt ze voorzichtig wassen om het resterende vruchtvlees te verwijderen.
 2. Plaats de zaden: Vul een pot of bak met potgrond voor kamerplanten. Plant de zaden ongeveer 2 tot 3 cm diep in de potgrond.
 3. Water: Geef de potgrond voldoende water, maar maak het niet te nat. Zorg ervoor dat de pot drainagegaten heeft om ophoping van water te voorkomen.
 4. Maak een geïmproviseerde broeikas: Plaats de pot in een doorzichtige plastic zak om een vochtige atmosfeer te creëren. Sluit de zak af met een elastiekje.
 5. Plaats de pot op een warme, lichte plek: Citroenzaden hebben warmte en licht nodig om te ontkiemen. Zet de pot op een plek waar hij veel indirect licht krijgt.
 6. Wacht op groei: Citroenzaden kunnen enkele weken, zelfs maanden, nodig hebben om te ontkiemen. Zodra de zaailingen voldoende groot zijn, kun je ze overplanten in individuele potten.
 7. Verzorg jonge planten: Blijf regelmatig water geven, zorg voor voldoende licht en verplant zaailingen naarmate ze groeien in grotere potten.
 8. De sappigheid verbeteren: De sappigheid van citroenen hangt vaak af van de variëteit. Als je sappigere citroenen wilt, kies dan een variëteit die bekend staat om zijn sappigheid, zoals Meyer-citroenen. De juiste verzorging, waaronder regelmatig water geven, voldoende voeding en voldoende zonlicht, kan ook helpen om de kwaliteit van het fruit te verbeteren.

Houd er rekening mee dat citroenbomen die uit zaad gekweekt zijn niet altijd vruchten produceren van dezelfde kwaliteit als de originele citroen, omdat genetische eigenschappen kunnen variëren. Dit is echter een leuk en leerzaam project voor degenen die graag hun eigen citroenen uit zaad kweken.