Leer hoe je avocado’s in potten kunt kweken zodat je ze nooit meer hoeft te kopen

1

Het kweken van avocado’s uit pitten in potten is een leuk experiment en kan je uiteindelijk voorzien van verse avocado’s. Hier lees je hoe je een avocadoboom in een pot kunt kweken:

Benodigde materialen:

 • Avocadopit (van een avocado die je al hebt gegeten)
 • Pot van passend formaat met drainagegaten
 • Potgrond voor kamerplanten
 • Een tandenstoker
 • Transparante plastic zak
 • Elastisch

Instructies :

 1. Bereid de avocadopit: Wanneer je een avocado eet, verwijder dan voorzichtig de pit. Maak hem voorzichtig schoon om al het resterende vruchtvlees te verwijderen, maar verwijder niet het dunne bruine laagje dat de pit bedekt.
 2. Plant de pit: Plant de avocadosteen in een pot gevuld met potgrond voor kamerplanten. Plant hem door de puntige kant naar boven te duwen, zodat ongeveer de helft van de steen bloot komt te liggen.
 3. Water: Geef de avocadopit voorzichtig water en zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt. De potgrond moet licht vochtig blijven, maar niet drassig.
 4. Plaats de tandenstoker: Steek een tandenstoker horizontaal in de kern, ongeveer halverwege. Dit helpt om de kern te ondersteunen tijdens het ontkiemen.
 5. Maak een geïmproviseerde broeikas: Plaats een doorzichtige plastic zak over de pot en zet hem vast met een elastiekje rond de pot om een vochtige atmosfeer te creëren. Dit werkt als een broeikas om de kern warm en vochtig te houden.
 6. Plaats de pot op een lichte plaats: Plaats de pot op een lichte plaats, maar vermijd direct zonlicht.
 7. Wacht op ontkieming: De avocadopit zou binnen een paar weken tot een paar maanden moeten ontkiemen. Zodra er een stengel verschijnt, verwijder je de plastic zak en ga je verder met het verzorgen van de plant.
 8. Omplanten als dat nodig is: Als de plant te groot wordt voor de oorspronkelijke pot, verplant je hem in een grotere pot met verse potgrond.
 9. Onderhoud: Verzorg de plant door hem goed water te geven, voldoende licht te geven en af en toe te snoeien om een gezonde groei te stimuleren.

Houd er rekening mee dat het kweken van een avocadoboom uit een pit een langdurig project kan zijn en dat er geen garantie is dat je avocado’s krijgt. Het kan vele jaren duren voordat avocadobomen die uit pitten worden gekweekt vruchten produceren, en de kans dat binnenlandse variëteiten vruchten dragen is soms kleiner dan bij commercieel gekweekte variëteiten.

Het kweken van een avocadoboom uit een steen kan echter een leuke en leerzame activiteit zijn, en zelfs als je geen avocado’s oogst, kan de plant een prachtige decoratie voor binnen worden.