Vocht in huis, met de flessenmethode los je het probleem eenvoudig op

4

Wonen in een vochtige omgeving heeft nadelige gevolgen voor je gezondheid en ook voor je meubels.

remove-damp-with-bottle

Het is heel belangrijk dat we middelen hebben om de luchtvochtigheid in de verschillende kamers onder controle te houden en naast de vele geavanceerde apparaten waarop we kunnen vertrouwen, zijn er ook een aantal goedkope en effectieve doe-het-zelfoplossingen. Van een luchtontvochtiger gemaakt van een simpele plastic fles en zout, tot een aantal trucjes die je moet onthouden om een betere luchtkwaliteit in huis te garanderen, laten we samen ontdekken welke snelle en makkelijke oplossingen je kunt gebruiken.

De zoutflesmethode

Zout heeft hygroscopische eigenschappen, dat wil zeggen dat het watermoleculen uit de omgeving kan absorberen, waardoor het een uitstekend middel is tegen vocht in huis. Neem dus een plastic fles en wat grof zout en gebruik het als volgt: knip de bovenkant van de fles af en steek hem in de bodem, zodat de mond onderaan zit. Vul de fles met zout en laat hem in de kamer staan waar hij als luchtontvochtiger zal werken.

bottle method
Een gelijkwaardig alternatief zijn plastic voedselcontainers, en in de deksels moet je kleine gaatjes maken, deze leeggooien en het zout vervangen als het te nat is. Als de situatie niet al te ernstig is, kun je volstaan met gaas of lichte katoenen zakken die je met zout vult en over de geperforeerde deksels van de bakjes legt, zodat het overtollige water er van onderen uitloopt en in het bakje terechtkomt.

Je kunt ook een zeef gebruiken: plaats de zeef in een grotere bak of bak, leg een lichte, zweterige doek op de bodem en giet er een gram (of anderhalve gram) zout overheen, en vang het overtollige water op in de bak.

Andere dingen die je kunt doen

Naast het maken van doe-het-zelf-ontvochtigers zijn er een aantal nuttige gedragingen die je kunt toepassen, allemaal gericht op het verlagen van de luchtvochtigheid in huis.

Als het licht en de temperatuur geschikt zijn, plaats dan planten die de luchtkwaliteit in huis kunnen verbeteren, zoals spathiphyllum, varens, vingerkootjes, klimop en vele andere. In de vochtigste kamer, de badkamer, kun je een ventilator plaatsen die je na het douchen 20-30 minuten aan laat staan.

problems-of-condensation-and-humid

Ook in de keuken ontstaat veel vocht en een afzuigkap die alle dampen opzuigt, is dan een grote hulp. Het lijkt een no-brainer, maar het is essentieel om dagelijks deuren en ramen zo lang mogelijk open te houden, afhankelijk van de buitentemperatuur. Kamers ventileren is de beste remedie tegen schimmel.

Vermijd het ophangen van kleding in gesloten ruimtes en vooral het plaatsen van de droger in de slaapkamer. Tijdens de eerste paar uur dat de was buiten hangt, moeten ramen en deuren gesloten zijn.