Gooi eierschalen niet weg, ze zijn erg nuttig in de tuin: hergebruik ze op deze manier

3

Eggshells moeten niet worden weggegooid, maar direct in de tuin worden gebruikt: hoe doe je dat? De experts leggen het uit.

eierschalen

Eierschalen worden vaak weggegooid met ander nat afval en etensresten. Maar weinig mensen weten dat deze schelpen een hoeveelheid calcium bevatten die absoluut niet weggegooid mag worden. Ervaren kwekers raden aan om ze direct in de tuin te gebruiken en de grond op een slimme manier voor te bereiden op nieuwe zaailingen van verschillende soorten. Laten we de zaken even op een rijtje zetten

Wat zijn de voordelen van eieraroma’s in de moestuin?

Het is algemeen bekend dat het ei een van de meest complete voedingsmiddelen in de natuur is, met een rijkdom aan micronutriënten en macronutriënten die worden geleverd door de dooier en albumine. Dit ingrediënt wordt tegenwoordig beschouwd als een superfood en de meeste mensen maken de fout om de schil weg te gooien.

Dit weekgedeelte is eigenlijk essentieel voor het voeden en genezen van planten. Niet alleen dat, het wordt ook een bondgenoot voor tuinieren en het kweken van bepaalde soorten groenten. Enkele voordelen zijn:

  • Het is een natuurlijke meststof rijk aan kalium, stikstof en fosfor met een zeer hoge hoeveelheid calcium
recycle-eierschalen
  • Stel de komst van wantsen en parasieten, tegenover als ze overal worden geplet waar planten staan. Deze dieren blijven uit de buurt van de eierschalen omdat ze niet geknipt willen worden
  • Ze verlagen de zuurgraad van de grond waardoor planten optimaal kunnen groeien.

Om deze reden moeten eierschalen altijd worden gerecycled en gebruikt in de tuin of moestuin. Het hoge calciumgehalte maakt dit element een grote bondgenoot, die het hele jaar door gebruikt kan worden.

Eierschalencompost voor de tuin en moestuin

Er zijn veel verschillende manieren om compost te bereiden die gebruikt kan worden in de moestuin. Een daarvan in het bijzonder wordt tijdens het herfstseizoen gebruikt om de grond voor te bereiden op de lente of om nieuwe zaailingen een plaats te geven.

Eerst worden de schillen uit de grond gehaald en bovenop de grond gelegd, zodat de grond ze na verloop van tijd met al hun voordelen (zoals minerale zouten) zal opnemen. Na een of twee maanden worden ze direct door de grond gemengd en ontstaat er een unieke compost, ideaal om planten te voorzien van alle voedingsstoffen die ze al uit de grond nodig hebben.

eierschalen voor de moestuin

In andere gevallen kun je compost maken met zes eierschalen en 3 liter kokend water. Dit is een directe en eenvoudige manier om calcium en fosfor te verkrijgen terwijl planten en grond water krijgen.

Een van de meest gebruikte methoden is eierschalenmeel, met vrijwel onmiddellijk resultaat om zo veel mogelijk calcium en stikstof te krijgen.