Leer hoe je pepermunt in een kopje kunt planten om je huis te versieren en te parfumeren

3

Pepermunt in een mok planten is een creatief idee om je huis te versieren en te parfumeren. Zo doe je dat:

Benodigde materialen:

 • Een keramische of porseleinen mok of kleine theepot (vermijd plastic, want dat kan vocht vasthouden)
 • Potgrond voor kamerplanten
 • Pepermuntzaadjes (of een klein pepermuntplantje)
 • Een klein stuk muskietengaas of jute
 • Kleine steentjes of kiezels (voor drainage)
 • Water
 • Een zonnige plek of kunstlicht voor muntgroei

Instructies :

 1. Bereid de beker voor: Begin met het zorgvuldig schoonmaken van de beker die je gaat gebruiken voor het planten. Zorg ervoor dat er geen scheuren of gaten in zitten. Als dat wel het geval is, kan het water eruit lekken.
 2. Voeg een drainagelaag toe: Plaats een laag kleine steentjes of kiezels op de bodem van de beker. Dit zorgt voor een goede afvoer van het water en voorkomt dat de muntwortels in het water weken.
 3. Voeg de potgrond toe: Voeg potgrond voor kamerplanten toe aan de kiezels en laat genoeg ruimte over voor de wortels van de munt.
 4. Plant de munt: Je kunt pepermuntzaadjes planten door ze gelijkmatig over de potgrond te verspreiden en ze lichtjes te bedekken met aarde. Als je al een klein pepermuntplantje hebt, haal het dan voorzichtig uit zijn oorspronkelijke pot en plant het in het midden van het kopje.
 5. Voeg een laagje bescherming toe: Om te voorkomen dat de grond zich vermengt met het water tijdens het water geven, leg je een klein stuk muskietengaas of jute over de grond. Maak een gat in het midden waar de munt doorheen kan groeien.
 6. Water: Geef de pepermunt voorzichtig water met een spuitfles of kleine gieter. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig.
 7. Het kopje plaatsen: Zet het kopje op een zonnige plek of gebruik kunstlicht als er onvoldoende natuurlijk licht is. Pepermunt houdt van helder indirect licht.
 8. Onderhoud: Zorg ervoor dat je de grond vochtig maar niet drassig houdt door regelmatig water te geven. Laat het kopje niet in een schotel met stilstaand water staan om wortelrot te voorkomen. Snoei de munt indien nodig om een gezonde groei te bevorderen.

Je pepermuntpotje zal niet alleen je huis parfumeren met zijn verfrissende aroma, het zal ook een prachtig decoratief element zijn. Je kunt pepermuntblaadjes gebruiken in infusies, cocktails, salades en andere gerechten om een frisse, muntsmaak toe te voegen aan je culinaire bereidingen.