Hoe een door salpeter en schimmel beschadigde muur voorgoed herstellen

e20 1 950x500 1

Het geluid van regen kan zeer ontspannend of stressvol zijn als u vochtproblemen in uw huis heeft. Naast een esthetisch probleem is zoutpetter op de muren van het huis een probleem dat op lange termijn structurele schade kan veroorzaken en een risico voor onze gezondheid kan vormen.

Salpeter is de afzetting van minerale zouten die ontstaat wanneer kaliumnitraat, dat voorkomt in bouwmaterialen voor woningen zoals cement of bakstenen, in contact komt met zuurstof en overtollig vocht.

Schimmel, vocht en salpeter sporen kunnen ook gevaarlijk zijn voor onze gezondheid, omdat ze de ontwikkeling van luchtwegaandoeningen zoals astma, sinusitis, bronchitis of allergieën kunnen bevorderen.

Het herkennen van zoutpeter is heel eenvoudig: het verschijnt als witachtige of grijze “kristallen” op de muren en laat de verf gemakkelijk afbladderen.

Zoutpeter van de muren verwijderen is geen gemakkelijke taak en er zijn geen producten die het kunnen verwijderen. Hieronder stellen we een truc voor om het probleem in te dammen.

U heeft nodig:

 • Een staalborstel
 • Een fles zoutzuur
 • Een borstel
 • Een bak met water en zeep
 • Beton
 • Een kit
 • Verf

Om salpeter van de muren van uw huis te verwijderen, gaat u als volgt te werk:

 1. Draag een masker, handschoenen en een veiligheidsbril. Verwijder met de staalborstel al het salpeter van de muren van het huis. Giet onmiddellijk daarna één glas zoutzuur en drie glazen water in een bak en meng met een borstel.
 2. Strijk de oplossing uit met de borstel. Wees niet bang als u een soort schuim opmerkt: dit is het resultaat van het effect van het zuur op het salpeter. Laat 5 tot 10 minuten inwerken en schrob dan de muur met water en zeep. Spoel af en dep met een schone doek.
 3. Als de muur volledig droog is, kneed je het cement of het vulmiddel om de muur te repareren. Laat het materiaal drogen en breng vervolgens een vochtafdichting aan. Laat 24 uur tussen de lagen.
 4. Tot slot is het tijd om de muur opnieuw te schilderen om het oorspronkelijke uiterlijk te herstellen.

De hierboven beschreven tip is niet altijd doorslaggevend. Soms moet het om de twee of drie jaar worden aangebracht, omdat salpeter de neiging heeft terug te komen.