Hoe rozen vermeerderen vanaf de stam tot honderden

4

Rozen vermeerderen vanaf stengels is een vegetatieve vermeerderingstechniek die stekken wordt genoemd. Hier wordt uitgelegd hoe je rozen kunt vermeerderen vanaf stengels om nieuwe planten te krijgen:

Benodigde materialen:

 • Gezonde moederrozen met niet-bloeiende stengels
 • Schone, scherpe snoeischaar
 • Potgrond voor stekken of een mengsel van potgrond en perliet
 • Potten of bakken voor stekken
 • Een doorzichtige plastic zak of plastic folie
 • Een elastiekje
 • Een schoon tuinmes

Instructies :

 1. Bereid de stelen voor: Kies gezonde stelen van moederrozen die geen bloemen dragen. Stengels van het huidige jaar zijn meestal het beste. Knip stelen af van ongeveer 15 tot 20 cm lang. Elke stengel moet minstens één blad hebben.
 2. Verwijder de onderste bladeren:Verwijder voorzichtig de onderste bladeren van elke stengel en laat er één of twee bovenop zitten.
 3. Snijd de stengels: Snijd de stengel schuin af, net onder een knooppunt (waar de bladeren aan vastzaten). Zorg ervoor dat de snede schoon en recht is.
 4. De stekken plaatsen: Plant elke afgeknipte stengel in een pot gevuld met potgrond voor stekken of een mengsel van potgrond en perliet. Duw de stengel in de grond en zorg ervoor dat één of twee bladeren boven de oppervlakte blijven.
 5. Water geven en een vochtige omgeving creëren: Geef de potgrond lichtjes water om hem vochtig te maken en plaats dan een doorzichtige plastic zak over de pot om een geïmproviseerde broeikas te creëren. Bevestig de zak rond de pot met een rubberen band om hem vochtig te houden. Dit helpt de stekken om te wortelen.
 6. Plaats de stekken op een lichte plaats: Plaats de potten op een lichte plaats, maar vermijd direct zonlicht. De stekken hebben licht nodig om te groeien.
 7. Bewaak de stekken: Controleer regelmatig het vochtgehalte van de potgrond en zorg ervoor dat deze vochtig blijft, maar niet drassig. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat stekken wortel schieten.
 8. Verplant de stekken: Zodra de stekken wortels hebben ontwikkeld, kun je ze overplanten in afzonderlijke potten of in je tuin planten.

Het stekken van rozen is een effectieve manier om je favoriete rozen te vermeerderen en nieuwe planten te krijgen. Houd er rekening mee dat niet alle stekken succesvol zijn, dus het is gebruikelijk om er meerdere tegelijk te stekken om je kansen op succes te vergroten.