Zelfgemaakte kaas met 1 liter melk, een halve citroen en 1 yoghurt

4

Je kunt zelfgemaakte kaas maken met 1 liter melk, een halve citroen en 1 yoghurt. Dit zijn de stappen die je moet volgen:

Ingrediënten:

 • 1 liter melk (bij voorkeur volle melk)
 • 1/2 citroen (voor sap)
 • 1 gewone yoghurt (met actieve culturen)
 • Zout (optioneel, om op smaak te brengen)

Stappen :

 1. Verwarm de melk: giet de liter melk in een steelpan en verwarm het op laag vuur tot ongeveer 85 °C. Controleer de temperatuur met een keukenthermometer. Laat het niet koken.
 2. Voeg het citroensap toe: pers een halve citroen uit om het sap te extraheren. Als de melk de juiste temperatuur heeft bereikt, haal je hem van het vuur en voeg je het citroensap toe. Roer voorzichtig om goed te mengen.
 3. Wacht op stremming: laat de melk 10-15 minuten rusten. Gedurende deze tijd moet de melk beginnen te stremmen (vaste klontjes vormen).
 4. Voeg yoghurt toe: zodra de melk gestremd is, voeg je gewone yoghurt toe aan de pan. Roer goed om de yoghurt in de gestremde melkstukjes te mengen.
 5. Laat de vloeistof uitlekken: plaats een vergiet of fijne zeef boven een grote kom. Bedek de zeef met verschillende lagen gaas of schone doek. Giet het wrongel- en yoghurtmengsel in de zeef om het vocht (wei) af te tappen. Laat de kaas 1 tot 2 uur in de zeef rusten, of tot hij de gewenste consistentie heeft. Je kunt de kaas langer laten rusten als je de voorkeur geeft aan een stevigere consistentie.
 6. Kruiden (optioneel): als je wilt, kun je een snufje zout aan de kaas toevoegen voor de smaak. Roer goed door.
 7. Breng de kaas over: wanneer de kaas de gewenste consistentie heeft bereikt, breng je hem over in een schone, luchtdichte bak. Bewaar in de koelkast.

Je zelfgemaakte kaas is klaar om van te genieten. Je kunt het net als kwark of roomkaas gebruiken in je favoriete recepten. Het is heerlijk met brood, salades of fruit.