Hoe je thuis munt kweekt voor een eindeloze voorraad

5

Munt is een heel makkelijke aromatische plant om thuis te kweken, en hij kan voor een bijna onbeperkte voorraad zorgen als je hem goed verzorgt. Hier lees je hoe je thuis munt kweekt:

Benodigde materialen en ingrediënten:

 • Een geschikte pot of bak met drainagegaten
 • Kwaliteit potgrond
 • Muntplanten (je kunt planten kopen in een tuinwinkel of kweken uit zaad)
 • Een zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke plek

Stappen om thuis munt te kweken :

 1. Een pot kiezen: Gebruik een pot of bak met drainagegaten om te voorkomen dat er water rond de muntwortels stagneert. Zorg ervoor dat de pot diep genoeg is om de wortels te laten groeien.
 2. Bereid de potgrond voor:Vul de pot met potgrond van goede kwaliteit. Munt groeit goed in rijke, goed gedraineerde potgrond.
 3. Munt planten: Plant één of meer muntplanten in de pot. Je kunt ze ongeveer 30 cm uit elkaar zetten. Als je uit zaad kweekt, volg dan de instructies op de verpakking om ze correct te zaaien.
 4. Watering: Geef de munt na het planten water om de grond goed te laten bezinken. Houd de grond daarna vochtig, maar niet drassig. Vermijd overtollig water.
 5. Plaatsen: Zet de pot op een zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke plek. Munt geeft de voorkeur aan indirect zonlicht. Vermijd blootstelling aan de brandende middagzon.
 6. Bemesting: Je kunt munt voeden met een uitgebalanceerde meststof, maar het heeft niet veel nodig. Een keer per maand een verdunde meststof tijdens het groeiseizoen is meestal voldoende.
 7. Snoeien: Knip de bovenste bladeren regelmatig af om de groei te stimuleren. Munt kan invasief worden als hij niet regelmatig gesnoeid wordt.
 8. Monitoring: Let op tekenen van ziekten of plagen. Als je problemen ziet, behandel ze dan snel.
 9. Oogsten: Je kunt beginnen met het oogsten van muntblaadjes wanneer de plant voldoende groot is, meestal na een paar weken. Knip de bladeren dicht bij de stengel af en laat minstens een paar bladeren aan elke tak zitten om de plant te laten groeien.

Als je deze eenvoudige stappen volgt, kun je thuis het hele jaar door verse munt kweken. Het is ideaal voor thee, cocktails, salades, vleesgerechten en vele andere recepten. Zorg er wel voor dat je de groei in de gaten houdt om te voorkomen dat hij te groot wordt.