Jam van watermeloenschillen: lekker, voedzaam en gemakkelijk te bereiden

2

De watermeloen is een van de topvruchten van de zomer: populair omdat hij verfrissend en lekker is, maar ook rijk aan voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen. Een van de meest interessante delen van watermeloen wordt echter weggegooid: de schil. In dit artikel leggen we uit hoe je een lekkere jam van watermeloenschil kunt maken.

Om deze jam te maken heb je nodig: 1 kilo watermeloen schillen (alleen het witte gedeelte), 500 gram poedersuiker, 2 sinaasappels (of 1 citroen) en een beetje vanille-essence. Probeer indien mogelijk biologische watermeloen te gebruiken.

Om de juiste watermeloenrasp te kiezen om de jam te maken, moet je de omgekeerde redenering volgen: je moet de schil met het dikste witte gedeelte kiezen. Terwijl je het vruchtvlees eet, bewaar je de schillen tot je 3 kilo hebt.

Verwijder het buitenste (groene) deel en gooi dit weg, snijd de schil vervolgens in stukken van ongeveer 2 cm hoog en 2 mm dik. Het gebruik van een aardappelschilmesje kan een grote hulp zijn.

Doe de schil in een voldoende grote pot, samen met de suiker. Macereer gedurende 30 minuten samen met het sap van de sinaasappels of citroen, die worden toegevoegd om de zoetheid in evenwicht te brengen. Voeg als laatste de vanille toe.

Breng aan de kook en roer elke 10 minuten goed door. Laat minstens 1 uur sudderen. Om te controleren of de bereiding klaar is, leg je een theelepel van het mengsel op een schoteltje: als het na 2 minuten afkoelt en niet druipt, is het klaar; zo niet, kook je nog een paar minuten verder.

Eenmaal klaar, zet je het vuur uit en klop je snel met een dompelmixer.

Bewaar in voorgesteriliseerde glazen potten. Sluit goed af, keer de potten om om het vacuüm te maken en laat goed afkoelen. Het is aan te raden om de jam met schil van watermeloen een tot twee weken na bereiding te genieten.