Hoe maak je thuis zeepstaafjes (om geen vloeibare zeep meer te kopen)

f17

Steeds meer mensen kiezen ervoor om producten voor hun intieme hygiëne thuis te maken, zowel om geld te besparen als om de planeet en zichzelf te helpen beschermen. Dat komt omdat industriële wasmiddelen vol zitten met chemicaliën die, nadat ze met ons lichaam in aanraking zijn gekomen, direct in de natuur terechtkomen.

In dit artikel leggen we uit hoe je een reinigende zeep maakt met ingrediënten van natuurlijke oorsprong, zoals saponaria, aloe vera en plantenaroma’s.

Zeepkruid, een plant die kan worden gekocht via de kruidengeneeskunde en al eeuwenlang wordt gebruikt om natuurlijke wasmiddelen en zeep te maken, is een uitstekend alternatief voor het meer gebruikelijke (en minder milieuvriendelijke) natronloog.

De plant bevat saponinen, in water oplosbare verbindingen die een soortgelijk schuim creëren als industriële zepen, met hetzelfde reinigende effect. Om ze aan de plant te onttrekken, moet ze minstens 15 minuten worden gekookt.

Om vaste zeep te maken, moet een plantaardige olie, zoals olijfolie of zonnebloemolie, worden toegevoegd. Tenslotte heeft duizendblad antibacteriële, antiseptische, ontstekingsremmende en samentrekkende eigenschappen die goed zijn voor de huid.

Ingrediënten voor de DIY reinigende zeep: 50 gram zeepkruidwortel in poedervorm, 1 eetlepel duizendblad en bloemen, de gel van 2 of 3 aloë vera bladeren, 100 ml olijfolie, 1 liter water.

Verwarm het water op een fornuis en haal het eruit zodra het kookpunt is bereikt. Voeg het zeepkruid en het duizendblad toe, dek af met het deksel en laat 30-45 minuten trekken.

Zeef de infusie in een grote pot en voeg de aloë vera gel en de olijfolie toe.

Zodra u een homogeen mengsel hebt verkregen, giet u het in een vorm en laat u het zo lang als nodig is drogen en uitharden in de koelkast.

U kunt het ongeveer een maand lang gebruiken om uw lichaam en handen te wassen.