Hoe krijg je een sansevieria of “schoonmoedertong” van een enkel blad? 1 eenvoudige en effectieve methode

4

Het vermeerderen van sansevieria, ook wel bekend als “schoonmoedertong”, vanaf één enkel blad is mogelijk, maar het kan een langzaam proces zijn. Hier is een eenvoudige en effectieve manier om het te doen:

Benodigde materialen:

 1. Een gezond sansevieria blad.
 2. Een schoon, scherp mes.
 3. Een kleine pot met goede drainage.
 4. Cactuscompost of goed gedraineerde grondmix.
 5. Een doorzichtige plastic zak of plastic vel.

Dit zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Kies een gezond blad: Kies een gezond blad van je Sansevieria. Zorg ervoor dat er geen beschadigingen of rot zijn.
 2. Snijd het blad: Gebruik een schoon, scherp mes om het blad in stukken van ongeveer 5 tot 10 cm lang te snijden. Zorg ervoor dat elke sectie minstens één knoest of klein uitsteeksel heeft, want hier zullen nieuwe scheuten zich ontwikkelen.
 3. Laten drogen: Leg de afgesneden delen een paar dagen op een droge plek uit direct zonlicht om ze te laten drogen en een helend eelt aan de basis te laten vormen. Dit helpt rotten voorkomen.
 4. Plant de secties: Vul een kleine pot met cactuscompost of een goed gedraineerde grondmix. Plant elke bladsnede in de grond en zorg ervoor dat je de knobbel in de grond drukt. Je kunt meerdere secties in dezelfde pot planten.
 5. Geef spaarzaam water: maak de grond licht vochtig en laat hem tussen de gietbeurten door uitdrogen. Sansevieria’s zijn droogtetolerante planten en te veel water kan rotting veroorzaken.
 6. Creëer een vochtige omgeving: Plaats een doorzichtige plastic zak over de pot om een minikas te creëren. Dit verhoogt de vochtigheid rond de bladeren en stimuleert de groei.
 7. Wacht op groei: Het zal waarschijnlijk een paar maanden duren voor er nieuwe scheuten uit de bladdelen groeien. Zodra de nieuwe planten groot genoeg zijn, kun je ze overplanten in individuele potten.

Houd er rekening mee dat het vermeerderen van sansevieria vanaf bladeren tijd kan kosten en dat succes niet 100% gegarandeerd is. Zorg voor een gunstige omgeving wat betreft licht, warmte en vochtigheid. Als de nieuwe planten eenmaal goed gegroeid zijn, hebben ze dezelfde verzorging nodig als een volwassen sansevieria, inclusief helder maar indirect licht en matige irrigatie.