Hoe je thuis avocado’s kweekt voor een eindeloze voorraad

1

Thuis avocado’s kweken kan een leuke ervaring zijn, maar je moet je ervan bewust zijn dat het enkele jaren kan duren voordat je fruit krijgt. Hier zijn de algemene stappen om een avocadoboom uit een steen te kweken en een potentieel eindeloze voorraad te hebben:

  1. Kies een goede avocado: Begin met het kopen van een rijpe, gezonde avocado. Zorg ervoor dat hij niet te zacht of te hard is. Snijd hem doormidden en verwijder voorzichtig de pit (de grote pit) binnenin. Was de pit om eventueel resterend vruchtvlees te verwijderen.
  2. Bereid het klokhuis voor: Steek een paar tandenstokers of houten pikhouwelen rond het klokhuis en prik ze ongeveer een derde van de weg omhoog. Zo kun je de kern boven een glas water hangen.
  3. Put de pit: Plaats de pit met de tandenstokers op een glas water zodat de onderste helft onder water staat. Ververs het water om de paar dagen om te voorkomen dat het stil komt te staan. Zet het glas op een zonnige plek, bij voorkeur bij een raam. Wacht een paar weken tot er wortels en een stengel beginnen te groeien. Houd het waterniveau in de gaten om ervoor te zorgen dat het voldoende blijft.
  4. Overplanten in een pot: Wanneer de stengel ongeveer 15 tot 20 cm hoog is en de wortels zich hebben ontwikkeld, verplant je de kern in een pot met goede kamerplantenpotgrond. Zorg ervoor dat de pot een goede drainage heeft.
  5. De avocadoboom onderhouden: Zet de pot op een goed verlichte plek, bij voorkeur bij een raam. Geef regelmatig water om de grond licht vochtig te houden, maar vermijd overbewatering, want avocadowortels zijn gevoelig voor rot.
  6. Bemesting: Je kunt één keer per maand een uitgebalanceerde kamerplantenmeststof gebruiken om de groei te stimuleren.
  7. Boom snoeien: Wanneer de boom een hoogte van ongeveer 30 cm bereikt, knip je de hoofdstam af om vertakking te stimuleren. Je kunt de boom ook snoeien als dat nodig is om hem op de gewenste grootte te houden.
  8. Gewillig: Avocadobomen die uit pitten worden gekweekt kunnen enkele jaren nodig hebben om fruit te produceren, en er is geen garantie dat ze dat ook zullen doen. Heb geduld en geniet van het groeiproces.

Houd er rekening mee dat zelfs als het je lukt om een avocadoboom uit een steen te kweken, commerciële avocado’s vaak gemaakt worden van specifieke geënte variëteiten voor een snellere productie en een betere kwaliteit fruit. Je zelfgekweekte avocadoboom zal misschien nooit vruchten dragen of avocado’s van mindere kwaliteit produceren. Toch is het een leuk experiment voor tuinliefhebbers.