100% ZELFGEMAAKTE VLA

5

Custard is een basisvulling die in veel gebak en desserts wordt gebruikt. Hier lees je hoe je zelfgemaakte custard maakt:

Ingrediënten:

 • 500 ml volle melk
 • 4 eidooiers
 • 100 g suiker
 • 40 g maïzena
 • 1 vanillestokje (of 1 theelepel vanille-extract)
 • Een snufje zout

Instructies :

 1. Bereid de ingrediënten:Scheid de eidooiers van de eiwitten en doe de dooiers in een grote kom. Bewaar de eiwitten voor een ander gebruik. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit.
 2. Meng de eierdooiers en suiker: Klop de eierdooiers met de suiker tot het mengsel bleek en schuimig wordt.
 3. De maïzena toevoegen: Roer de maïzena door het eigeel en het suikermengsel. Klop goed om een glad beslag te krijgen.
 4. Verwarm de melk:Verwarm in een steelpan de melk op middelhoog vuur met de vanillezaadjes en het vanillestokje tot het kookpunt. Zorg ervoor dat de melk niet kookt.
 5. Doe de hete melk bij de eieren: Giet ongeveer een derde van de hete melk over het mengsel van eieren, suiker en maïzena terwijl je voortdurend klopt om te voorkomen dat de eieren koken. Zodra het mengsel glad is, giet je het in de steelpan met de rest van de warme melk.
 6. Dik de crème in: Zet de steelpan op middellaag vuur en roer de crème pâtissière constant met een houten lepel of garde. De crème zal geleidelijk indikken tot een romige consistentie. Dit kan een paar minuten duren. Zorg ervoor dat je de bodem van de pan schraapt om te voorkomen dat de crème aanbrandt.
 7. Vanillestokje verwijderen: Zodra de room is ingedikt, verwijder je het vanillestokje. Je kunt in dit stadium ook vanille-extract toevoegen als je geen vanillestokje hebt gebruikt.
 8. Koelen en afdekken: Giet de custard in een schone kom. Dek hem direct af met huishoudfolie om te voorkomen dat er een vliesje ontstaat. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan koud in de koelkast.

Je zelfgemaakte custard is nu klaar voor gebruik in een verscheidenheid aan desserts, waaronder éclairs, fruittaarten, mille-feuilles, roomsoesjes en nog veel meer. Het is romig, naar vanille smakend en heerlijk!