Basisrecept voor zoete en hartige pannenkoeken

327564693 1375082709962182 2919989853798948794 n

Ingrediënten
EIEREN: 6
Meel type 00: 500gr
MELK: 1 liter
Boter: 60gr
ZEEZOUT: een snufje
Instructies
Om het pannenkoekenmengsel te bereiden, doe de eieren in een kom, klop ze los en voeg de melk en een snufje zout toe.
Zeef de bloem en voeg deze toe aan het mengsel, voeg de gesmolten en afgekoelde boter toe en meng alles door elkaar, verwijder eventuele klontjes, tot je een glad mengsel hebt. Laat minstens 30 minuten in de koelkast staan.
Gebruik voor het bakken van de pannenkoeken een speciale pan van ongeveer 20 cm, zet die op het vuur met een beetje boter en giet het mengsel erin, zodat er een dunne en gelijkmatige ronde laag ontstaat.
Wacht een minuut en als de laag pannenkoek in contact met de pan goudbruin wordt, is één kant gaar, dus ga verder met het bakken van de andere kant (9).
Eenmaal gaar kunnen de pannenkoeken zowel warm als koud gevuld worden. Er zijn mensen die ze doormidden vouwen met de vulling erin, mensen die ze in vieren vouwen, en tenslotte zijn er mensen die ze liever oprollen.
Als ik ze kook maar niet in één keer gebruik, laat ik ze in de koelkast staan (gekookte pannenkoeken zijn maximaal twee dagen houdbaar, terwijl rauw deeg maximaal tien uur houdbaar is) en als ik ze als voorgerecht wil gebruiken, snijd ik de pannenkoeken in verschillende lange, dunne repen alsof het al gekookte tagliatelle is, waarna ik ze op smaak breng met tomatensaus of met room en champignons. De pannenkoeken zijn perfect als eenpersoonsgerecht of als voorgerecht, tweede gang of dessert. Alles hangt af van hoe je ze gebruikt.