9 dingen die je met eierschalen kunt doen om ze niet meer weg te gooien

3

In het verleden gooide ik de schalen direct in de vuilnisbak zodra ik de eieren die ik gebruikte had gebroken. In de afgelopen maanden heb ik me echter gerealiseerd dat dit behoorlijk dom is om te doen.

Ik heb geleerd dat eierschalen heel nuttig kunnen zijn. Door ze te bewaren voor later gebruik, kun je je tuin helpen. Het is geen toeval dat eierschalen overal worden gebruikt door enthousiaste tuiniers.

Hier zijn 9 redenen waarom je eierschalen een kans zou moeten geven. Met de volgende tips zullen je kamerplanten in een mum van tijd opbloeien. Bovendien is geen van de tips ingewikkeld om in de praktijk te brengen.

 

Bekijk de lijst hieronder en vergeet hem niet te delen met je vrienden, zodat ook zij hun eierschalen goed kunnen gebruiken. Ze zullen het geweldig vinden!

 

1. Voedingsstoffen voor de bodem

Eierschalen breken snel af en kunnen de bodem voorzien van veel voedingsstoffen. Eierschalen bevatten onder andere calcium en andere waardevolle mineralen. Als je genoeg eierschalen hebt, kun je je grond echt verrijken.

2. Afvoer

Het graven van gaten en het plaatsen van eierschalen onder je planten kan helpen om de drainagecapaciteit en luchtcirculatie van de grond te verhogen. Dit helpt planten gezond te blijven. Vergeet niet dat je de eierschalen moet vervangen als ze afbreken.

3. Tomaten

Tomaten, aubergines en paprika’s kunnen tijdens hun groei een tekort aan calcium krijgen, waardoor ze gaan rotten. Een tip om dit te voorkomen is om eierschalen in de grond te begraven. Zoals hierboven vermeld, kan het calcium dat ze bevatten door de grond worden opgenomen en vervolgens door de planten worden gebruikt.

 

4. Houd slakken en wormen op afstand

Een klassieke tuintip is om gebroken eierschalen rond planten, bloemen en gewassen te strooien.

Blijkbaar zijn schelpdieren goed in het weghouden van slakken en wormen, omdat ze niet graag bedekt worden. En dat allemaal zonder pesticiden te gebruiken!

5. Herten weghouden

OK, jullie hoeven je niet allemaal zorgen te maken over herten tussen je planten, maar voor degenen die dat wel hebben (de meer landelijke lezers), herten haten blijkbaar de geur van eierschalen.

6. Om jonge scheuten te laten ontkiemen

Als je zaden wilt planten, zijn eierschalen perfect als biologisch afbreekbare potjes. Spoel de schaal af, leg de schelpen in een kartonnen doos in de buurt van de vensterbank en bevestig de aarde en de kiemen. Op deze manier krijgen de plantjes ook extra calcium (zoals hierboven vermeld). Als de scheuten te groot worden, plaats je de schelpen gewoon in de grond. Natuurlijk is het een goed idee om een gat in de eierschaal te maken zodat de wortels zich kunnen verspreiden.

 

7. Vogelvoer

Kleine vogels zijn dol op gebroken eierschalen omdat ze veel calcium bevatten. Wanneer vogels naar je tuin komen, bieden ze nog meer voordelen – waaronder hun eigen methoden om ongedierte te bestrijden!

8. pH-balans

De pH-balans van de grond kan de kleur van bepaalde bloemen beïnvloeden. Hortensia’s kunnen bijvoorbeeld roze of blauw worden, afhankelijk van de zuur-basebalans van de grond. Als je grond te zuur is, kan het een goed idee zijn om eierschalen te gebruiken om de pH in evenwicht te brengen.

9. Compost

Eierdoppen kunnen een uitstekende aanvulling zijn op composthopen. Vergeet alleen niet om de schalen eerst te pletten voor de beste resultaten!

 

Met deze paar tips kun je afval verminderen en tegelijkertijd je planten helpen – en het is zo makkelijk om te doen!

Vergeet niet om deze tips met je vrienden te delen, zodat zij ook van deze trucs voor het gebruik van eierschalen kunnen profiteren.