Zo maak je fromage frais met 1 liter melk, 1 yoghurt en een halve citroen

1

Verse kaas maken van melk, yoghurt en citroen is snel en gemakkelijk. Zo maak je het:

Ingrediënten:

 • 1 liter volle melk (bij voorkeur)
 • 1 gewone yoghurt (met actieve culturen)
 • Sap van een halve citroen
 • Zout (optioneel, om op smaak te brengen)

Instructies :

 1. Bereiding van de ingrediënten: Zorg ervoor dat de vetvrije yoghurt actieve culturen bevat die nodig zijn voor de fermentatie van melk. Knijp het sap van een halve citroen erdoor.
 2. De melk verwarmen: Giet een liter melk in een steelpan en verwarm op laag vuur tot de temperatuur ongeveer 82 °C is. Controleer de temperatuur met een keukenthermometer. De melk mag niet koken, maar moet heet genoeg zijn om ongewenste bacteriën te doden.
 3. De melk koelen:Koel de melk tot hij ongeveer 43 °C is. Je kunt dit proces versnellen door de pan in een omgekeerde bain-marie te zetten (een grote bak gevuld met ijsblokjes met de pan erin).
 4. De yoghurt toevoegen: Wanneer de melk de juiste temperatuur heeft bereikt, voeg je de yoghurt toe aan de afgekoelde melk. Roer goed om de yoghurt erin te laten trekken.
 5. Voeg het citroensap toe: Giet het citroensap bij het mengsel en roer nogmaals.
 6. Laat het fermenteren: Dek de pot af met een deksel en zet hem ongeveer 6-8 uur op een warme plek zonder tocht. Je kunt de oven voorverwarmen tot de laagste temperatuur (ongeveer 50 °C), hem uitzetten en de pot erin zetten om een constante temperatuur te behouden.
 7.  
 8. De kaas laten uitlekken: Plaats een fijn vergiet of een vergiet bekleed met kaasdoek (schone doek) op een grote kom. Giet het wrongelmengsel in het vergiet om de wei (vloeistof) te laten uitlekken. Afhankelijk van de gewenste consistentie kun je het een paar uur of een nacht laten uitlekken.
 9. Kruiden (optioneel) Voeg eventueel zout toe aan de uitgelekte verse kaas om het op smaak te brengen. Meng goed.
 10. Bewaren: Doe de verse kaas in een luchtdichte verpakking en bewaar hem in de koelkast. De kaas is enkele dagen houdbaar.

Deze zelfgemaakte verse kaas kan worden gegeten met verse kruiden, olijfolie, specerijen of worden verwerkt in allerlei culinaire recepten – hij is veelzijdig en heerlijk!