Snel en gemakkelijk custard recept

4

hier het traditionele recept voor het maken van vla, dat in veel recepten voorkomt, het is een eenvoudig recept om te maken

Ingrediënten

 • Voor ongeveer 1 liter vla
 • 1/2 l melk
 • 100 g suiker
 • 5 eierdooiers
 • 60 g maïzena of bloem
 • 1/2 vanillestokje

Bereiding

 1. In een steelpan, Giet een halve liter melk. Schraap met een mes een half vanillestokje uit en voeg de zaadjes en het stokje toe aan de melk. Breng alles op laag vuur aan de kook om de vanille in de melk te laten trekken.
 2. Scheid de dooiers van de eiwitten van 5 eieren, en doe ze in een kom of schaal. Giet er 100 gram suiker bij en klop krachtig met een garde tot het mengsel wit wordt en de suikerkristallen zijn opgelost.
 3. Geleidelijk voeg je 60 gram maïzena (type maizena) of, bij gebrek daaraan, bloem toe aan het mengsel van eidooier en suiker. Zodra het mengsel goed gemengd is, giet u de helft van de melk met vanillearoma – die net kookt – over het roommengsel.
 4. Meng eerst zachtjes en daarna krachtiger om de room los te maken. Wanneer de room zacht is, giet u hem terug in de pan met de resterende helft van de melk.
 5. Keer de pan terug naar een laag vuur. Roer voortdurend tot de eerste belletjes verschijnen, die samenvallen met het indikken van de room. De laatste moet zacht blijven.
 6. Wanneer de room voldoende gaar is, zet u het vuur uit en blijft u kloppen om sneller af te koelen.
 7. Om te voorkomen dat er een droge korst op het oppervlak ontstaat, dept u de room met ongeveer 50 gram boter. Hierdoor blijft de room zacht en glanzend.