PERZIK EN SLAGROOMTAART

332298796 586975433294807 9097085892491490467 n

PERZIK EN SLAGROOMTAART
Ingrediënten
Voor de basis:
-75 g boter (zacht)
-75 g suiker
-1 zakje vanillesuiker
-2 ei(en)
-125 g tarwebloem (bijv. 405 universeel)
-1 theelepel bakpoeder
-1 snuifje(s) zout
Voor de vulling :
-1 gr. blikje(s) perziken
Voor de room :
– 500 g kwark (vetarm, kan ook roomkaas zijn)
-een beetje suiker
-2 kopjes room (= 400 ml)
-1 zakje gelatinepoeder
Bereiding:
Verwarm de oven voor op ca. 200° (boven- en onderwarmte, bij gebruik van draaiend vuur ca. 170°).
Klop voor de bodem de boter met de suiker en de vanillesuiker schuimig en voeg dan één voor één de eieren toe. Meng de bloem met het bakpoeder en het zout en voeg ze per eetlepel toe.
Vet een uitneembare bakvorm (26 cm doorsnede) in en bestrooi met paneermeel, rol het deeg vervolgens uit tot het glad is. Bak ze in 20-25 minuten goudbruin, laat ze dan even rusten in de vorm (ongeveer 10 minuten) voordat u ze uit de vorm haalt en laat afkoelen op een rooster.
Laat de perziken goed uitlekken (vang wat van het sap op, dat zal nog dienen) en snijd ze in dunne plakjes/gleufjes. Doe de bodem terug in de (inmiddels afgespoelde) pan (ik draai de bodem van de pan ook om en knip een stuk bakpapier uit voor de bodem, dat maakt het makkelijker om later over te brengen naar de serveerschaal) of plaats een bakring om de bodem. Verdeel de perzikschijfjes vanuit het midden naar buiten toe (laat er eventueel een paar achter voor de decoratie).
Meng voor de crème de kwark met de room en een beetje suiker (afhankelijk van de smaak, ik gebruik meestal 3-5 eetlepels, maar je kunt tot 100g gebruiken als je van heel zoet houdt) en 2-3 eetlepels perzikensap (als je dat vergeten bent, kun je ook 1-2 eetlepels citroensap gebruiken of wat meer toevoegen, dat maakt de smaak nog frisser).
Los de poedergelatine (als u zeker wilt zijn, kunt u 1 1/2 gebruiken) op volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat het opzwellen en verwarm het (zo laag mogelijk). Wanneer het volledig is opgelost, de roomkaas per lepel toevoegen en elke lepel apart mengen. Wanneer ongeveer de helft is opgenomen, kan de gelatinemassa bij de roomkaas worden gegoten en goed worden gemengd. Giet het mengsel vervolgens over de perziken en strijk het glad. Zet de taart nu in de koelkast (of op een andere koele plaats, bijvoorbeeld de kelder) en laat hem minstens 3 uur (liefst een nacht) opstijven.
Haal dan de ring/rand uit de springvorm en versier de taart naar wens: slagroom (roomversiering in elke vorm), chocoladedecoraties, chocoladeschaafsel/blaadjes, kleurrijke suikervermicelli of perzikkwartjes (als die er nog waren).
Variaties: – andere vruchten uit blik zijn ook geschikt voor deze taart, ik heb hem al eens gemaakt met kersen (het kersensap geeft dan een mooie roze crème), natuurlijk zijn verse vruchten ook geschikt, bijv. aardbeien.
– Je kunt ook de hoeveelheid kwark (tot 750 g) en room (tot 500 ml) verhogen, wil je meer room, dan heb je 2 pakjes gelatinepoeder nodig en een taartring met een bijzonder hoge rand – de bodem is ook heel geschikt om in een fruittaartvorm te bakken en wordt dan gewoon met fruit bedekt en met taartglazuur overgoten. Ik gebruik hem ook vaak ter vervanging van een biscuitbodem in andere taarten. Ik heb er ook tiramisu mee gemaakt toen ik geen biscuitjes in huis had.