Militair dieet: afvallen in slechts 3 dagen.

339152286 748145946851109 628496974561808365 n

Het militaire dieet is een in de VS door het leger ontwikkelde methode om soldaten in de kortst mogelijke tijd in topvorm te krijgen. Van het dieet is bekend dat het je helpt om tot vijf kilo af te vallen in slechts drie dagen. Maar hoe werkt dit dieet en is het echt gezond?

Het militaire dieet is een zeer streng dieet waarbij je je alleen aan bepaalde voedingsmiddelen mag houden. Er is geen vast concept, maar meestal wordt aanbevolen om drie dagen lang alleen bepaalde voedingsmiddelen te eten, in totaal niet meer dan 1000 tot 1200 calorieën per dag. Op de resterende vier dagen wordt men geacht een normaal en evenwichtig dieet te eten, maar nog steeds beperkt in calorieën.

De drie dagen van het militaire dieet bestaan uit drie maaltijden per dag, exclusief snacks. De maaltijden bevatten elk een eiwitrijke component, een koolhydraatarme component en een gezonde vetbron. Het voedsel is meestal heel eenvoudig en bestaat uit zaken als eieren, tonijn, vlees, groenten, fruit en noten.

Een typisch maaltijdplan zou er als volgt uit kunnen zien :

Dag 1:

Ontbijt: Zwarte koffie of thee, een snee toast met twee eetlepels pindakaas en een halve grapefruit.

Lunch: Een snee toast, een half blikje tonijn en zwarte koffie of thee.

Diner: 85 gram vlees (bijv. kip of rundvlees), een kopje sperziebonen, een halve banaan en een kleine sinaasappel.

Dag 2:

Ontbijt: Zwarte koffie of thee, een hardgekookt ei, een sneetje toast en een halve banaan.

Lunch:Een kop kwark, vijf crackers en een kleine sinaasappel.

Diner: Twee worstjes, een kopje broccoli, een half kopje wortels en een halve banaan.

Dag 3:

Ontbijt: Zwarte koffie of thee, een plakje cheddar kaas en vijf crackers.

Lunch: Een snee toast en een hardgekookt ei.

Diner: Een kopje tonijn, een halve banaan en een halve sinaasappel.

Het militaire dieet is zeer laag in calorieën en koolhydraten, waardoor het lichaam snel in ketose raakt. In ketose begint het lichaam vet te gebruiken als energiebron, omdat er geen koolhydraten beschikbaar zijn. Daardoor verbrandt het lichaam snel vet en val je snel af.

Het militaire dieet heeft echter ook nadelen. Het is erg eenzijdig en kan leiden tot gebreksverschijnselen. Omdat het zeer weinig calorieën bevat, mag het niet langer dan drie dagen worden gevolgd. Bovendien moet men zich ervan bewust zijn dat het gewicht