Griesmeelcake (basboussa) met citroen

2 1

Als je een fan bent van pittige smaken is deze citroengriesmeelcake (basboussa) iets voor jou anders sla je hem over want deze luchtige basboussa is goed citroenachtig.

Ingrediënten en bereiding

  1. De siroop: Neem de schil van de 4 citroenen (voor de cake) en pers het sap uit.
  2. In een steelpan doet u 135 ml biologisch citroensap (4 grote sappige citroenen) 475 g suiker, 375 ml water.
  3. Roeren tot de suiker is opgelost, dan op matig vuur zetten en bij de 1e kookbeurt afdekken en 15 min. laten koken. Haal van het vuur en voeg een beetje citroenaroma toe en laat volledig afkoelen.
  4. In een kom doe je 3 grote eieren, de schil van de 4 citroenen, 200 g bruine suiker.
  5. Klop krachtig, voeg 150 g citroenyoghurt (of gewone) toe.
  6. Voeg 170 g olie toe, een paar druppels citroenaroma, 1 zakje bakpoeder en 390 g griesmeel en meng (de bereiding is een beetje vloeibaar).
  7. Giet de bereiding in een beboterde vorm en zet hem in de oven en bak hem op 180 graden 25 tot 30 min tot hij goudkleurig is.
  8. Aan het einde van de oven in vierkantjes snijden en in elk vierkantje een amandel planten en onmiddellijk met een lepel siroop besprenkelen, afdekken en volledig laten afkoelen (de tijd dat de cake de siroop heeft geabsorbeerd).
  9. Voor meer zuurgraad doet u in een steelpan het sap van een citroen en 1/2 glas suiker en brengt u dit een paar minuten aan de kook tot u een dikke siroop heeft en bestrijkt u vervolgens met een kwast de bovenkant van de cake.