De geheime truc om je kip van binnen en buiten gaar te krijgen: geen onaangename verrassingen meer

Lastuce secrete pour que votre poulet soit cuit a linterieur et a lexterieur final 1200x628 1 1200x600 1

Of het nu gegrild, gestoomd of geroosterd wordt, kip is een van de meest geconsumeerde vleessoorten ter wereld. Alleen is het niet altijd zo eenvoudig te bereiden. Er is een uitgebalanceerde mix nodig om het zonder valse noten te bereiden. Het doel: knapperig van buiten, mals en sappig van binnen. Maar meestal is de korst verbrand en het wit van de kip te droog, of erger nog, sommige delen blijven zelfs rauw.

Geen frustratie meer! Hier volgen enkele tips en trucs voor een perfecte en smakelijke bereiding. Waarmee u indruk maakt op uw gasten.

Hoe krijg je een malse en sappige kipfilet.

Wanneer we een snelle, smakelijke en caloriearme maaltijd willen bereiden (het komt zelfs vaak voor in sommige afslankdiëten), komt de optie van een kiprecept meestal onmiddellijk in gedachten. Maar om het succesvol te bereiden, of het nu gegrild, gebakken of gefrituurd is, raden topkoks aan om met bepaalde aspecten rekening te houden, anders zal het resultaat niet aan uw verwachtingen voldoen. Want, het moet worden benadrukt, kip kan heel lekker en sappig zijn, of juist flauw en droog, afhankelijk van hoe het wordt bereid.

U moet weten dat, afhankelijk van de dikte, de kipfilet meer of minder tijd nodig heeft om goed te garen. Daarom is het belangrijk dat u weet hoe u de grootte moet inschatten om geen fout te maken. Overkoken kan de kip hard maken en uitdrogen. Te weinig koken daarentegen kan een deel niet gaar maken. Tip: om ervoor te zorgen dat de borst niet hard wordt en sappig blijft, laat u de kip voor het koken 20 tot 30 minuten weken in gezouten water. Geen droogte meer!

Bij welke temperatuur moet een kip gekookt worden?

Een kipfilet moet 2 à 3 minuten aan elke kant in de pan worden omgedraaid. Een kippenpoot daarentegen moet langer op het vuur blijven om te voorkomen dat hij van binnen rauw wordt. Pas op, deskundigen benadrukken dat rauwe kip gevaarlijk is voor uw gezondheid: als het niet voldoende gekookt is, kan het veel bacteriën ontwikkelen en leiden tot voedselvergiftiging. Bovendien riskeert u door de salmonella die zich in ondergekookte kip ontwikkelt, pijnlijke maagdarmproblemen (diarree, buikpijn, enz.). Om dit risico te vermijden is het raadzaam een vleesthermometer te gebruiken. De kip moet een interne temperatuur van 74°C graden bereiken om er zeker van te zijn dat hij van binnen voldoende gaar is. Let op: zelfs als de korst er aan de buitenkant goudkleurig uitziet, betekent dit niet altijd dat de borst goed gaar is. Idealiter controleert u altijd de interne temperatuur voordat u hem van het vuur haalt. Zo kunt u ook de gaarheid goed beoordelen om te voorkomen dat het vlees droog, hard en flauw wordt.

Hoe weet u of de kip gaar is?

Heb je geen vleesthermometer bij de hand? Er zijn vele andere manieren om de gaarheid van je kip te controleren. Hier is een eenvoudige en betrouwbare truc: controleer gewoon de kleur van de sappen die uit de kip lopen. U hoeft de kip niet te snijden, een klein sneetje is voldoende. Prik met een vork en een mes in de zijkant van de kip en observeer de kleur van de sappen. Als ze licht wit (doorschijnend) zijn, is je kip goed gaar. Maar als het sap nog roze is, heeft het meer tijd nodig om te garen. Wees voorzichtig, deze techniek werkt alleen specifiek voor kip, pas het niet toe op ander vlees.

Hoe malser maken van gevogelte

Mals maken is een proces dat de textuur van kip egaliseert om het sappiger te maken. Deze procedure is niet ingewikkeld, maar u moet wel enkele stappen zorgvuldig volgen.

Dit is het geheim van het effectief mals maken van kip om het zo lekker mogelijk te maken:

  • Uitbenen van de stukken kip: u moet alle botten van de vogel verwijderen. U kunt de huid laten zitten of verwijderen, afhankelijk van uw voorkeur of de instructies in uw recept. U kunt het uzelf ook gemakkelijker maken door direct voorgebeende borsten of dijen te kopen. Dit bespaart je een paar minuten op je bereidingstijd.
  • Stapel de vogel:Leg je rauwe kip op een snijplank of papieren handdoek. Bedek het met plasticfolie en gebruik een vleeshamer naar keuze. Dit kan een vleeshamer, deegroller of een ander hulpmiddel zijn dat de vogel malser kan maken. Zo vermijd je een taaie textuur en krijg je in plaats daarvan een gelijkmatige, sappige consistentie.