Bieten en hun belangrijkste gezondheidsvoordelen

2008b58d028e34d2ea335cca0645821e 1 1

Bieten: BEHANDEL 8 ZIEKTEN Bieten zijn een wortelgroente met een kenmerkende rode kleur. Dit voedsel levert een verscheidenheid aan voedingsstoffen aan het lichaam, waaronder vitamine A, C en B9, maar ook ijzer, magnesium, natrium, zink en calcium.

De energie-inname komt voornamelijk van de koolhydraten, maar bieten zijn ook rijk aan vezels en hebben veel voordelen voor de gezondheid.

Rode biet is een wortelgewas dat zich onderscheidt door zijn rode kleur. Dit voedsel levert verschillende voedingsstoffen aan het lichaam, waaronder vitamine A, C en B9, maar ook ijzer, magnesium, natrium, zink en calcium.

De vele voordelen van bieten:

1- Verbetert de bloedcirculatie

Rode bieten zijn zeer rijk aan natuurlijke chemicaliën, bekend als nitraten. Als gevolg van verschillende chemische reacties in het lichaam worden nitraten bij inname omgezet in nitrieten. Deze hebben het vermogen de bloedcirculatie te verbeteren door de verwijding van de bloedvaten te bevorderen.

2- Reinigt de lever

Rode biet is een van de beste vrienden van de lever. Deze groente helpt namelijk de lever te reinigen en te versterken en stimuleert de functies ervan. Deze werking dankt de biet aan betacyanine, het pigment dat de biet zijn kleur geeft en helpt bij het elimineren van gifstoffen die de lever kunnen overbelasten en de goede werking ervan belemmeren.

3- Voorkomt kanker

Dankzij zijn rijkdom aan antioxidanten, die de effecten van vrije radicalen bestrijden, helpt de biet kanker te voorkomen. Deze groente bevat ook betanine, een pigment dat volgens een studie in verband wordt gebracht met een verminderd risico op huid-, lever- en longkanker.

Het is ook een goede bron van ijzer, dat belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen en hemoglobine.

Dankzij het ijzergehalte kunnen rode bieten dus doeltreffend zijn in de strijd tegen bloedarmoede, omdat ze de aanmaak van rode bloedcellen bevorderen.

4- Goed voor de huid

Rode bieten zijn een uitstekende bron van vitamine B9, ook bekend als foliumzuur of folaat. Foliumzuur is betrokken bij vele functies in het lichaam, waaronder de vernieuwing van de huid. Als je er voldoende van binnenkrijgt, blijft je huid gezond, stevig en stralend.

Vitamine B9 is ook essentieel voor zwangere vrouwen, omdat hun behoefte in deze periode toeneemt. Een tekort aan foliumzuur wordt in verband gebracht met ernstige misvormingen die het zenuwstelsel of de hersenen van de foetus kunnen aantasten.

5- Beschermt de geestelijke gezondheid

Rijk aan nitraten helpt bieten de hersenfunctie te verbeteren. Volgens een studie uit 2010 over ouderen verhoogt een nitraatrijk dieet de bloedtoevoer naar bepaalde delen van de hersenen, wat dementie zou kunnen voorkomen en bestrijden.

6- Geeft een gevoel van welzijn

Bieten bevatten een grote hoeveelheid tryptofaan, een aminozuur dat veel voordelen heeft voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Naast het vergemakkelijken van de spiergroei is tryptofaan ook essentieel voor de productie van serotonine, ook bekend als het feel-good hormoon.