8 geweldige toepassingen voor citrusschil in de tuin

4

Citrusschil – het kleurrijke, aromatische deel van de schil – kan op een slimme manier worden gebruikt in de tuin. Hier zijn acht ingenieuze toepassingen voor citrusschil in de tuin:

  1. Natuurlijk afweermiddel: Citrusvruchten, zoals citroenen en sinaasappels, hebben een krachtige geur die bepaalde insectenplagen kan afweren. Leg stukjes citrusschil in de buurt van planten die gevoelig zijn voor ongedierte om ze op afstand te houden.
  2. Natuurlijke meststof: Citrusschil is rijk aan voedingsstoffen zoals kalium en essentiële oliën. Je kunt ze in de grond verwerken of een meststofoplossing maken door de schil een paar dagen in water te laten weken en dit water vervolgens te gebruiken om je planten water te geven.
  3. Compost: Schillen van citrusvruchten vergaan snel en voegen voedingsstoffen toe aan compost. Vermijd echter het toevoegen van grote hoeveelheden, omdat ze de compost kunnen verzuren.
  4. Geurtjes maskeren: Als je composteerbak onaangename geurtjes verspreidt, kan citrusschil deze geurtjes helpen maskeren met zijn frisse geur.
  5. Dehydrateren: Je kunt citrusschillen dehydrateren om er gedroogde stukjes van te maken. Deze gedroogde schillen kunnen dan worden gebruikt als smaakmaker in de keuken of om kruidenthee te aromatiseren.
  6. Tuinongedierte: Schik stukjes citrusschil op plekken waar je last hebt van ongedierte of parasieten. Hun geur kan bepaalde plagen afschrikken.
  7. Binnenplanten: Schillen van citrusvruchten kunnen in potten voor kamerplanten worden gelegd om ongedierte te weren en een bron van voedingsstoffen te vormen.
  8. Decoraties: Gebruik citrusschil om een vleugje kleur en geur toe te voegen aan je bloemstukken of tuinstukken.

Houd er rekening mee dat sommige planten gevoelig kunnen zijn voor de zuurgraad van citrusvruchten, dus test deze methoden eerst op een klein oppervlak voordat je ze op grotere schaal toepast in je tuin.