3 tips om kleur te herstellen uit verbleekte of versleten kleding

j19 1 950x500 1

Niemand ziet graag dat zijn favoriete kleren er na verloop van tijd verbleekt of versleten uitzien, zo erg dat ze weggegooid moeten worden. In werkelijkheid hoeven verbleekte kleren niet te worden weggegooid: er zijn trucs om ze er weer als nieuw uit te laten zien.

Het geheim zit hem in kleine veranderingen: korte wasbeurten en koud water. Volgens een recente studie in een vakblad schuren stoffen tegen elkaar en verliezen ze meer kleurpigmenten bij lange wasbeurten.

Bovendien zwellen de vezels op naarmate het water warmer is, wat bijdraagt tot kleurverlies en meer slijtage van het kledingstuk.

Hieronder volgen 3 tips om kleur te herstellen uit vervaagde of versleten kleding.

1. Zoutwatertoren

Vul een emmer met koud water en voeg indien mogelijk ijs toe. Voeg een handvol zout toe en meng goed.

Laat het kledingstuk ongeveer 20 minuten in het water weken, spoel het dan uit en laat het drogen op een schaduwrijke, goed geventileerde plaats

2. Aardappeltip

Dompel het verkleurde voorwerp in een pan met water. Breng het aan de kook en voeg enkele eerder geschilde aardappelen toe.

Zet het vuur uit en wacht ongeveer 10 minuten, laat het dan afkoelen, knijp het uit en was het zoals normaal.

3. Opmaken met laurierblad en zuiveringszout

Giet 3 eetlepels zuiveringszout en 10 laurierblaadjes in een emmer gevuld met heet water. Laat het verkleurde voorwerp 20 minuten in de oplossing weken en spoel het dan af.

Nu je weet wat de drie tips voor het herstellen van de kleur van je verkleurde kleding zijn, probeer ze in de praktijk te brengen zodat je geen afstand hoeft te doen van je favoriete kleding.