Zelfgemaakt stokbrood

2

Pain Baguette Maison is een klassiek recept om thuis vers, knapperig brood te maken. Het deeg wordt gemaakt van bloem, water, zout en gist, en vervolgens in de vorm van een stokbrood gebakken tot het goudbruin en knapperig is. Dit stokbrood is perfect voor bij vlees- of kaasgerechten, of om lekkere sandwiches mee te maken.

Ingrediënten

  • 500 g bloem op sterkte
  • 375 ml water
  • 2 ½ theelepel verse gist
  • 1 ½ theelepel zout

Bereiding

  1. In een kom met 300 ml water, de gist toe, roer om op te lossen en laat 5 minuten staan.
  2. In een kom de bloem en het zout mengen, in het midden openen en het gistwater toevoegen, dan de zijkanten met de bloem bedekken en met een houten lepel tot een zacht deeg roeren. Dek af met een theedoek en “spons” tot het schuimt en rijst gedurende ongeveer 20 minuten.
  3. Voeg naar behoefte bloem en/of water toe om een zacht, plakkerig deeg te vormen, draai uit op een met bloem bestoven tafel en kneed ongeveer 10 minuten tot het zacht, plooibaar en gelijkmatig is, waarbij u gaandeweg bloem toevoegt. Laat het deeg leeglopen, dek het opnieuw af en laat het nog 45 minuten rijzen, tot het in omvang verdubbeld is.
  4. Splits het deeg in twee gelijke stukken en vorm stokbroden van ongeveer 30 centimeter lang, leg de stokbroden op een licht met bloem bestoven bakplaat, dek het opnieuw af en laat het nog 50 minuten rijzen, tot het in omvang verdubbeld is.
  5. 5. Maak diagonale sneden aan de bovenkant en bak ze 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 230°C (446°F) tot ze goudbruin zijn en “hol” klinken als je er met je vinger op tikt. Haal uit de oven en laat het stokbrood afkoelen op een rooster.