Waarom je aardappelen in de koelkast moet bewaren

conserver les pommes de terre au frigo 750x422 1

Experts veranderen van koers: de populairste knollen gaan langer mee en zijn beter houdbaar in de koelkast. Aardappelen zijn beter houdbaar in de koelkast. Jarenlang hebben deskundigen afgeraden om aardappelen in de koelkast te bewaren, omdat dit een gezondheidsrisico zou inhouden. Een nieuwe studie verandert de regels. Aardappelen kunnen niet alleen in de koelkast worden bewaard, ze zouden dat ook moeten doen, omdat ze dan langer houdbaar zijn en minder afval veroorzaken.

Aardappelen beter houdbaar in de koelkast: risico op acrylamide

Vroeger werd gedacht dat het bewaren van rauwe aardappelen bij lage temperaturen leidde tot de vorming van extra suikers. Deze suikers veranderen in acrylamide, een stof die als kankerverwekkend wordt beschouwd wanneer aardappelen worden gebakken, geroosterd of gefrituurd.

Nieuwe regels voor het bewaren van ander voedsel

Tegenwoordig zeggen deskundigen dat het bewaren van aardappelen in de koelkast een goede manier is om er het meeste uit te halen. Maar dat is niet alles: er zijn nieuwe regels voor het bewaren van ander voedsel. Ten eerste mag brood nooit in de koelkast worden bewaard, evenmin als bananen, tomaten of komkommers. Lage temperaturen veranderen de textuur van tomaten en remmen de enzymen af die ze smaak geven. Toch geeft tweederde van de ondervraagden toe ze in de koelkast te bewaren.

Opgepast voor brood, uien en knoflook

Komkommers worden zacht bij lage temperaturen. Brood moet worden bewaard in een katoenen of herbruikbare plastic zak. Uien en knoflook moeten in een donkere, droge kast worden bewaard. Elke dag gooien huishoudens miljoenen sneetjes brood en 4,4 miljoen aardappelen weg. In totaal wordt elk jaar 4,4 miljoen ton voedsel weggegooid, wat gemiddeld 200 euro per persoon kost en een aanzienlijke impact heeft op het milieu.

Hoe bewaar je voedsel beter

Het is een kunst om een koelkast op te ruimen om het verbruik te verminderen. De bovenste plank is het warmst en het beste voor kant-en-klare levensmiddelen zoals kaas. De middelste schappen zijn het koudst en het beste voor eieren, melk en restjes. De onderste plank is het koudst, ideaal voor het bewaren van rauw vlees, gevogelte en vis. Door de gelijkmatige opening van de deur is dit een van de warmste zones en daarom niet geschikt voor melk en eieren. Fruit en groenten kunnen in de onderste laden worden bewaard, maar moeten apart worden gehouden omdat fruit een gas produceert dat ethyleen heet en dat het bederf van groenten versnelt.