Ulivo in vaso, ecco la tecnica per coltivarlo al meglio: forte e rigoglioso

1

Olijfbomen kunnen overal worden gekweekt, zelfs in potten, maar er zijn enkele regels die je moet volgen om in korte tijd geweldige resultaten te krijgen.

Olijfboom in pot

Allereerst moet de plant worden beschermd tegen wind, vooral als het koud is. Daarna moet hij op een zonnige plek worden gezet. Het is aan te raden om een plek te kiezen waar de zon uit het zuiden komt. .

In de winter moet de plant bij een muur of raam staan, zodat hij beschermd wordt en meer warmte krijgt, waardoor hij beter groeit.

Bemesting is dan essentieel en moet tijdens de bloeiperiode met water worden gegeven. Kunstmest wordt samen met water gegeven, dus het is aan te raden om een vloeibare meststof te gebruiken.

Water geven, hier leer je hoe en wanneer je dat op elk moment van het jaar moet doen

Over water geven gesproken, in vergelijking met andere planten die in de grond worden gehouden, d.w.z. in de tuin, heeft de gepotte olijfboom veel meer water nodig omdat de wortels een beperkt substraat hebben dat snel uitdroogt.

In de herfst hebben olijfbomen in pot minder water nodig, dus je kunt zelfs zonder water doen en pas in de lente weer water geven. In de lente moet hij elke twee tot drie weken water krijgen, in de zomer een keer per week, terwijl hij in de herfst maar een keer per maand water moet krijgen.

Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten te controleren, of het nu in de herfst, lente of zomer is, om te zien of het water volledig is opgenomen of dat er nog water in zit. Wateroverlast kan namelijk fataal zijn voor deze zaailing, net als voor veel andere.

De olijfboom verpotten

Vervolgens is snoeien ook belangrijk. Snoeien is belangrijk omdat het de groei van de olijfboom bevordert. Je moet de takken op tijd snoeien en proberen het uiterlijk van de plant rondom te verbeteren. Bovendien moet het snoeien zo gebeuren dat de juiste hoogte van de plant behouden blijft, die niet te hoog en niet te laag mag zijn.

Vervolgens kun je de zaailing zelfs in een conische of cilindrische vorm gieten,. Het is belangrijk dat de vorm van de plant altijd hetzelfde blijft vanaf de eerste snede die de gebruiker maakt. In het algemeen is het belangrijk om te weten dat het snoeien zo moet gebeuren dat de plant naar beneden wordt gesnoeid, zodat regenwater optimaal kan weglopen en schimmels zich niet kunnen nestelen.

Na de eerste snoeibeurt moeten bij volgende snoeibeurten alleen de overhangende takken worden teruggesnoeid, zodat er geen te sterke takken ontstaan. Het is daarom aan te raden om van boven naar beneden te werken.

Olijfbomen in potten en ingegraven olijfbomen, gevaarlijk ongedierte

Wat betreft het verschil tussen ingegraven olijfbomen en olijfbomen in potten, is het belangrijk om te zeggen dat olijfbomen in potten geen vruchten kunnen dragen. Daarom kan dit niet het doel zijn van hun cultivatie. Dit betekent echter niet dat ze immuun zijn voor ziekten. Olijfbomen die buiten worden gekweekt, kunnen bijvoorbeeld worden aangevallen door de olijf fruitvlieg, ook wel fruitvlieg genoemd.

Aan de andere kant kunnen olijfbomen in pot worden aangevallen door een andere plaag genaamd cochenille. Om erachter te komen of de plant is aangetast, moet je naar de bladeren kijken. Als ze gerimpeld zijn, als ze er vanzelf afvallen