Romige pasta alla carbonara

5

Romige pasta alla carbonara is een klassiek Italiaans gerecht, bekend om zijn rijkdom en romigheid. Hier is een recept om romige pasta alla carbonara te maken:

Ingrediënten:

 • 350 g spaghetti (of een andere pastavorm naar keuze)
 • 200 g pancetta of guanciale (Italiaans spek), in kleine blokjes gesneden
 • 3 grote eierdooiers
 • 100 g geraspte Parmezaanse kaas (plus een beetje om te garneren)
 • 100 g geraspte pecorino kaas
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt (optioneel)
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels boter (optioneel)

Instructies :

 1. Bereid de pasta:Kook de pasta in een grote pan gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking tot hij beetgaar is. Houd voor het afgieten ongeveer 1/2 kopje van het kookwater van de pasta apart. Giet de pasta af en zet apart.
 2. Bereid de saus: Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de in blokjes gesneden pancetta of guanciale toe en bak tot ze knapperig en goudbruin zijn. Als je wilt, voeg je nu de fijngehakte teentjes knoflook toe om ze op smaak te brengen, maar verwijder ze voor het serveren als je geen stukjes knoflook in de saus wilt.
 3. Mix de eieren en kazen: Klop in een kom de eidooiers, geraspte Parmezaanse kaas en pecorino romig.
 4. Samenvoegen van pasta en saus: Giet de gekookte pasta in de pan met de pancetta of guanciale. Meng goed om de pasta met het vleesvet te bedekken.
 5. De saus toevoegen: Voeg van het vuur af snel het eier- en kaasmengsel toe aan de pasta. Meng krachtig zodat de eieren lichtjes koken dankzij de warmte van de pasta, waardoor een romige saus ontstaat.
 6. De consistentie aanpassen: Als de saus te dik lijkt, voeg dan een beetje van het gereserveerde pastakookwater toe om hem te verdunnen tot de gewenste consistentie.
 7. Kruiden en serveren: Breng royaal op smaak met versgemalen zwarte peper. Proef en pas de smaak aan aan het zout. Houd er rekening mee dat de kaas en pancetta al gezouten zijn.
 8. Boteroptie (optioneel): Als je wilt, kun je de boter in dit stadium toevoegen voor een extra vleugje rijkdom.
 9. Direct serveren:Serveer de romige pasta alla carbonara warm, bestrooid met extra geraspte Parmezaanse kaas en eventueel versgemalen zwarte peper.

Deze romige alla carbonara pasta is rijk, romig en vol umami smaak dankzij de pancetta of guanciale en Italiaanse kazen. Ze zijn het lekkerst vers en direct na bereiding. Buon appetito!