ZACHT, VOCHTIG ZELFGEBAKKEN BROOD

4

Zacht, vochtig zelfgebakken brood maken is een geweldige manier om thuis van vers brood te genieten. Hier is een recept voor klassiek zacht brood:

Ingrediënten:

 • 500 g bloem voor alle doeleinden
 • 10 g zout
 • 75 g suiker
 • 10 g verse bakkersgist (of 4 g actieve droge gist)
 • 250 ml warm water
 • 60 ml warme melk
 • 50 g zachte boter
 • 1 ei (voor het deeg)
 • 1 eierdooier (voor vergulden)

Instructies :

 1. Bereid de gist: Als je verse bakkersgist gebruikt, verdun het dan in warm water. Als je actieve droge gist gebruikt, meng het dan met een beetje warm water en laat het 5 minuten staan tot het schuimt.
 2. Meng de droge ingrediënten: Meng in een grote kom de bloem, het zout en de suiker.
 3. Bereid het deeg: Voeg de verdunde gist (of geactiveerde droge gist), warme melk, zachte boter en ei toe en kneed het deeg ongeveer 10-15 minuten tot het zacht en elastisch is. Je kunt een beetje meer bloem toevoegen als het deeg te plakkerig is.
 4. Eerste rijstijd: Vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht ingeoliede kom. Dek af met een schone theedoek en laat het deeg op een warme plek ongeveer 1 tot 2 uur rijzen, of tot het in omvang verdubbeld is.
 5. Tweede kneding: Na de eerste rijstijd ontgast u het deeg door er zachtjes op te drukken om overtollige lucht te verwijderen. Verdeel het dan in twee gelijke delen en vorm er twee broden van.
 6. Tweede rijstijd: Leg de broden op een bakplaat die van tevoren is bekleed met bakpapier. Dek af met een schone theedoek en laat opnieuw rijzen voor ongeveer 30 minuten, tot ze iets opgeblazen zijn.
 7. Verwarm de oven voor: Verwarm tijdens de tweede rijzing je oven voor op 180°C (350°F).
 8. Goud: Bestrijk de broden voor het bakken met de losgeklopte eierdooier om ze een mooie gouden kleur te geven als ze gaar zijn.
 9. Bakken: Bak de broden ongeveer 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant tikt.
 10. Koelen: Laat de broden afkoelen op een rooster voordat je ze in plakjes snijdt en eet.

Dit zelfgemaakte brood wordt heerlijk zacht en lichtzoet dankzij de suiker en boter. Je kunt het zo eten, met boter of jam, of er boterhammen van maken. Geniet van vers, lekker zelfgebakken brood!