6 sinaasappels en 2 appels: de suikervrije maar heerlijke marmelade

1024534 54

De lente laat wat schuchtere tekenen zien, maar misschien is er nog tijd om een typisch winterrecept te bereiden: een jam van sinaasappel en appel die niet alleen lekker, maar ook gezond is.
Het ‘geheim’ van deze jam is snel verteld: je hebt sinaasappels van goede kwaliteit nodig, nog beter als ze onbehandeld zijn, dus biologisch geteelde exemplaren volstaan.

Voorbereiding

Allereerst moeten de doppen en potten waarin onze jam wordt verzegeld en bewaard goed worden gewassen in kokend water. Goed drogen is net zo belangrijk.

Neem nu de sinaasappels, schil ze tot op het witte gedeelte van de schil en hak ze fijn.

Dan de appels, die goed gewassen en in stukken gesneden moeten worden. Het klokhuis is niet nodig, maar de schil kan blijven zitten.

Neem nu de sinaasappels en de appels en doe ze in een pan met water en zet het vuur aan.

Nadat het water aan de kook is gekomen, moet je het nog veertig minuten/drie kwartier laten staan, onder af en toe roeren.

Wanneer het mengsel, door de temperatuur te meten met een voedselthermometer, 180 graden bereikt, is het tijd om het vuur uit te zetten.

De volgende stap is het gieten van de jam in de glazen potten die u in het begin hebt voorbereid. Je kunt jezelf helpen met een trechter.

Sluit vervolgens de deksels en draai de potten ondersteboven om de jam te laten afkoelen.

Zodra u hebt gecontroleerd of het vacuüm is ontstaan, zet u de potten weer op de juiste manier omhoog.

De jam is dan klaar om van te genieten.

Lichte citroentaart: geen bloem! Zacht, smelt in de mond!

Zoals we ons kunnen voorstellen zijn er verschillende soortencitroencake. In het recept op deze pagina lees je hoe je een citroencake zonder bloem en met weinig calorieën bereidt.

Deze citroencake is zo zoet en zacht in de mond dat hij bij de eerste keer proeven in de mond smelt.

Uit het recept kunnen we 12 porties van 75 calorieën

Lichte citroentaart: zonder bloem! Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 4 eieren
  • 40 g zetmeel
  • 350 g Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel zuiveringszout
  • 60 g bruine suiker
  • weinig zout

Witwassen

Neem eerst de eieren en scheid de dooiers van de eiwitten.

Vervolgens gieten we het zout en 30 gram ongeraffineerde suiker in de kom van de eiwitten. Vervolgens bewerken we de ingrediënten met een elektrische klopper.

Zodra de eiwitten goed geklopt zijn, zetten we de kom opzij en gaan we verder met de bereiding.

Vervolgens nemen we de kom met eidooiers en voegen we de overgebleven ongeraffineerde suiker toe. We werken met ons apparaat tot het mengsel een mooie lichte kleur heeft.

Op dit punt voegen we de Griekse yoghurt toe en mengen met een lepel tot een gladde massa. Vervolgens voegen we de geraspte citroenschil en het zuiveringszout toe. Vervolgens gieten we er het citroensap bij en mengen weer met de lepel. Vervolgens voegen we het eerder gezeefde zetmeel toe en mengen met een handmixer.