Waarom wordt basilicum rot als je het meeneemt? Het onverwachte antwoord

2

Basilicum rot elke keer als het in huis wordt gehaald: de reden is voor velen onbekend en onverwacht.

Basilico appassito rimedio

De basilica is een van de meest populaire aromatische planten. Het is in zekere zin kenmerkend voor de Made in Italy traditie omdat het de hoofdrol speelt in veel gerechten. Een onmiskenbare geur en een delicate smaak, ideaal voor een verse zelfgemaakte saus of om Ligurische pesto die karakteristieke en unieke toets te geven. Maar waarom rot basilico meteen? Dit zijn de bepalende factoren.

Basilicum, kenmerken van de populairste plant

Ocimum basilicum is de wetenschappelijke naam van basilicum. Het is een eenjarige kruidachtige plant die in alle Italiaanse keukens wordt gebruikt. De bladeren zijn de echte traditie, ze zijn groen en tot 5 cm lang en de plant kan een halve meter hoog worden. Sommige variëteiten kunnen ook paarse bladeren hebben, niet alleen groene.

basilico caratteristiche

Het is ongetwijfeld de koning van alle kruiden, zoals de naam al doet vermoeden: basilikon  betekent in het Grieks ‘koninkrijk – koninklijk’. De plant komt oorspronkelijk uit India en Afrika, maar wordt tegenwoordig over de hele wereld gekweekt. Er worden wel 50 verschillende soorten basilicum geproduceerd.

Weinig mensen weten dat de Genovese variëteit erkend en gecertificeerd DOP is, met zijn kleine, ovale, diepgroene bladeren. Het aroma is delicaat en het is zonder twijfel een echt juweel van onze traditie.

Rotte basilicum: wat zijn de factoren en hoe vermijd je het?

Deze heldergroene aromatische plant is ideaal voor sauzen, thee en soepen. Zoals hierboven vermeld, is het een eenjarige plant, dus experts raden aan om de bladeren voor de bloei te oogsten om de beste smaak te krijgen.

Als het eenmaal geoogst is, is er niets dat verhindert dat het tot een week in de vriezer of koelkast bewaard kan worden. Als je het echter in de supermarkt koopt, gaat de basilica rotten zodra het de deur binnenkomt.

De bepalende factor voor dit fenomeen is de tijd die in de supermarkt wordt doorgebracht en de tijd die onder kunstlicht wordt doorgebracht. De temperatuur in de ruimte, die wordt gecontroleerd en een bepalende factor is voor basilicum, speelt ook een belangrijke rol. Dan koopt iemand de plant en tijdens het transport wordt hij bij het raam gezet of in een warm interieur. Helaas heeft het geen tijd om zich aan te passen aan de verandering van omgeving, waardoor het onmiddellijk gaat rotten. Niet alleen dat, het kan ook zijn dat hij tijdens zijn verblijf in de supermarkt niet de juiste water heeft gekregen.

basilico marcio

Geef de plant water zodra hij thuiskomt, zet hem op de juiste plek en zorg dat hij de tijd heeft om zich aan te passen aan de nieuwe temperaturen.

Dat is nog niet alles, de plant mag nooit worden blootgesteld aan direct zonlicht en in de zomer moeten de bladeren voortdurend worden bevochtigd om zijn natuurlijke habitat na te bootsen.