Roestig brons en koper, hoe laat je het glanzen: breng deze vloeistof aan

4

Geef je roestige bronzen en koperen gereedschap een nieuw leven met zwarte zeep. Het duurt maar 10 minuten, zo doe je het hier.

Gezwart brons en goud

voorwerpen die al lang geoxideerd zijn, in hun oude luister herstellen lijkt misschien een droom. Maar het is mogelijk, als je de juiste ingrediënten kent. Door een pasta te maken op basis van meel, witte azijn, zout en zwarte zeep ontdek je het geheim om je voorwerpen er net zo brons en koper helder uit te laten zien als vroeger.

Zwarte zeep: waarom het werkt op brons en geoxideerd koper

Zwarte zeep is een traditioneel Zuid-Amerikaans product dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor het reinigen en behandelen van verschillende materialen. Deze zeep, die de vorm heeft van zwarte pasta, wordt verkregen door plantaardige oliën te mengen met kaliumhydroxide. Zwarte zeep is een natuurlijk, biologisch afbreekbaar en niet-giftig product dat gebruikt wordt voor huishoudelijke reiniging, huidverzorging en haarverzorging, maar ook voor de behandeling van roestige voorwerpen.

Roest is een vorm van oxidatie van ijzer die optreedt wanneer metaal wordt blootgesteld aan vochtigheid en zuurstof. Roest kan het oppervlak van het metaal beschadigen, waardoor het breekbaar wordt en de structurele integriteit wordt aangetast. Het herstellen is daarom belangrijk om het uiterlijk en de functionaliteit van metalen voorwerpen te behouden.

geoxideerd brons en koper

Zwarte zeep is handig voor het verwijderen van roest van bronzen en koperen voorwerpen, omdat het natuurlijke organische zuren bevat die antioxiderende eigenschappen hebben. Deze zuren, waaronder oleenzuur, linoleenzuur en palmitoylzuur, zijn in staat om roest op te lossen en de oxiderende stoffen die verantwoordelijk zijn voor de vorming ervan te neutraliseren.

Pastatest

Voor de sceptici is er een zeer eenvoudige methode om snel de doeltreffendheid van de zwarte zeeppasta te verwijderen van roest en polijsten van metaal. De test is simpelweg het verkrijgen van een monetine naar keuze, bij voorkeur een die vrij grof is, en breng het natuurlijke poetsmiddel aan dat is bereid zoals uitgelegd in de volgende paragraaf.

Na het spoelen zal de monetine gepolijst zijn, wat de doeltreffendheid van deze methode aantoont. Maar laten we eens kijken hoe je de polijstpasta maakt.