Jak používat bobkové listy v kuchyni i mimo ni: od ochucených olejů po prostředky proti molům

Het geurige en aromatische laurierblad kan op vele manieren in en buiten de keuken worden gebruikt: Laten we eens kijken hoe je zijn vele eigenschappen optimaal kunt benutten.

 

1. kruidenthee ledigt de maag

Onder zijn vele eigenschappen kan laurier winderigheid verminderen en de spijsvertering stimuleren: Daarom wordt hij aanbevolen bij buikzwelling en reflux. Hoe kunt u de kracht van deze plant benutten? Met een heerlijke kruidenthee: kook het water met wat bladeren (vers of gedroogd) en een citroenschil enkele minuten, filter het en serveer het nog warm.

2. geuren elimineren

Met eenvoudige laurierbladeren kunnen we een effectieve en volledig natuurlijke luchtverfrisser en geurverdrijver voor omgevingen maken . Neem de bladeren en laat ze een tiental minuten koken met wat citroenschil, laat de geur de slechte geuren van de keuken elimineren, vooral als we een koekenpan hebben klaargemaakt. Als alternatief kunnen we gedroogde bladeren in de koelkast of op de radiatoren leggen: in beide gevallen absorberen ze na enkele dagen slechte geuren en geven ze een aangenaam fris aroma af.

lees ookCitroengras: Gebruik van citroengras in de keuken en 6 recepten

3. gearomatiseerde olie

Wat als we de geur en het aroma van laurier zouden gebruiken om onze gerechten te aromatiseren? Een heerlijke gearomatiseerde olie bereiden is mogelijk en vooral heel eenvoudig. Laten we een paar laurierblaadjes, een paar salieblaadjes, een takje rozemarijn en een teentje knoflook nemen: laat ze twee of drie dagen “rusten” in een potje extra olijfolie van eerste persing: als de vereiste tijd verstreken is, hebben we gewonnen.” We hoeven niets anders te doen dan onze olie te filteren en te bewaren.

4. gerechten en recepten

Ook in de gastronomie neemt de laurier een belangrijke plaats in, met name in bepaalde regionale tradities. In de Siciliaanse keuken wordt laurier, dankzij zijn aroma en intense geur, vaak gebruikt in visgerechten zoals zwaardvisrolletjes of beccafico sardines . Toegevoegd aan sauzen, jus en bouillons kan laurier een geurige nasmaak geven zoals likeur, een scherp en fris digestief op de juiste plaats en zeer gemakkelijk te bereiden.

5. remedies tegen voedselmotten en vlinders

Laurier heeft afstotende eigenschappen en is bijzonder nuttig wanneer we voedselmotten en vlinders op natuurlijke wijze willen bestrijden. Om meel, pasta en gedroogd voedsel lang te bewaren, legt u gewoon laurierblaadjes (gedroogd of vers) op de voorraadplanken; hun geur zal ongenode gasten op afstand houden.