Grootmoeders favoriete wondermiddel om het bloed te zuiveren en de bloeddruk te verlagen!

4

Een sterk immuunsysteem is heel belangrijk omdat het ons het hele jaar door beschermt tegen virussen en bacteriën. Maar voordat we naar het recept gaan, willen we graag vijf tips voor een sterk immuunsysteem met je delen.

  1. Een uitgebalanceerd dieet met veel fruit en groenten, vooral broccoli, kool, knoflook, tomaten, wortelen, spinazie, citrusvruchten, noten, donkere bessen en druiven.
  2. Vitamine D is essentieel voor een sterk immuunsysteem. Omdat veel mensen in de winter een vitaminetekort hebben, kunnen supplementen helpen.
  3. Gymnastiek versterkt het hart en de bloedvaten, maar ook het immuunsysteem. Duursporten zoals hardlopen, zwemmen en fietsen zijn ideaal. Maar overdrijf het niet, want dat kan een averechts effect hebben. Vermijd stress zoveel mogelijk, want ernstige en permanente stress verzwakt het immuunsysteem en creëert optimale omstandigheden voor ziekteverwekkers om zich te vermenigvuldigen. Daarom is het het beste om de versnelling te verminderen voordat het overmatig wordt.
  4. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt. Als je de dag goed uitgerust begint, ben je minder vatbaar voor infecties en verkoudheid. Te weinig slaap leidt tot een vermindering van het aantal afweercellen en een verzwakking van het immuunsysteem.

Om verkoudheid in de winter weg te houden en een extra dosis vitaminen binnen te krijgen, nemen we graag een dosis gember. Maar het hoeft niet altijd zo pittig te zijn als in ons roze gemberrecept. Dit heerlijke immuunversterkende sap smaakt heerlijk dankzij de appels en sinaasappels en zal je zeker goed doen. Ook hier wordt de gember aan het sap toegevoegd en geeft de rode biet het een mooie roze kleur.

Ingrediënten voor 750 ml:

  • 2 sinaasappels
  • 3 appels
  • 1 rode biet
  • 30 g verse gember

Schil de twee sinaasappels en snijd ze in vieren. Ontpit de appels en snijd ze in grove blokjes. Was de rode biet goed en schil de gember. Doe alle ingrediënten één voor één in een sapcentrifuge en pers ze uit. Het sap moet gekoeld gedronken worden met een paar ijsblokjes.

Je kunt ook alle ingrediënten in een blender op maximaal vermogen mixen. Zeef het sap vervolgens door een fijne zeef of notenmelkzak om de plantenvezels eruit te filteren. Zo krijg je een vers sap, zelfs zonder sapcentrifuge!