CHOCOLADEBROOD

4

Pain aux chocolats, in sommige regio’s ook wel chocolatines genoemd, zijn heerlijke Franse gebakjes gevuld met chocolade. Hier is een recept om zelfgemaakte pains aux chocolats te maken:

Ingrediënten:

Voor het deeg :

 • 500 g bloem voor alle doeleinden
 • 10 g zout
 • 50 g suiker
 • 10 g verse bakkersgist (of 4 g actieve droge gist)
 • 300 ml warm water
 • 50 g zachte boter

Voor de garnering :

 • 200 g pure kwaliteitschocolade, in staafjes gesneden

Voor vergulden :

 • 1 losgeklopt ei

Instructies :

 1. Bereid het deeg: Meng in een grote kom de bloem, het zout en de suiker. Als je verse bakkersgist gebruikt, verdun het dan in warm water. Als je actieve droge gist gebruikt, meng het dan met een beetje warm water en laat het 5 minuten staan tot het schuimt. Voeg dan de gist (vers of actief) toe aan het bloemmengsel.
 2. Kneeden: Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het soepel en elastisch is. Voeg geleidelijk de zachte boter toe aan het deeg totdat het goed is opgenomen. Het deeg moet zacht en licht plakkerig zijn. Voeg indien nodig een beetje meer bloem toe.
 3. Eerste rijstijd: Doe het deeg in een licht ingeoliede kom, dek af met een schone theedoek en laat ongeveer 1 tot 2 uur rijzen op een warme plek, of tot het deeg verdubbeld is in omvang.
 4. Bereid de chocoladebroodjes: Zodra het deeg in omvang is verdubbeld, verdeelt u het in gelijke porties en rolt u elke portie uit tot een rechthoek van ongeveer 15 cm x 10 cm. Leg een paar chocoladestokjes op één kant van de rechthoek en vouw de andere kant van het deeg om de chocolade te bedekken. Wikkel het deeg rond de chocolade om een worst te vormen. Herhaal deze stap voor elke portie deeg.
 5. Tweede keer rijzen: Leg de chocoladebroodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat ze ongeveer 30 minuten rijzen, tot ze iets opgeblazen zijn.
 6. Verwarm de oven voor: Verwarm je oven voor op 180°C (350°F).
 7. Goud: Bestrijk de pains aux chocolats voor het bakken met losgeklopt ei om ze een mooie gouden kleur te geven wanneer ze gebakken zijn.
 8. Bakken: Bak de chocoladebroodjes ongeveer 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
 9. Koelen en proeven: Laat de pains aux chocolats lichtjes afkoelen op een rooster voor je ze opeet. Ze zijn heerlijk om warm of op kamertemperatuur te serveren.

Deze zelfgemaakte chocoladebroden zijn een traktatie voor liefhebbers van chocolade en gebak. Je kunt ze eten als ontbijt, tussendoortje of op elk moment van de dag voor een vleugje verwennerij. Smakelijk!