We kunnen allemaal op een praktische manier een citroenplant zaaien. Laten we eens kijken hoe we dat doen met de gepelde zaadjes methode.
Citroen is een citrusvrucht met ongelooflijke heilzame eigenschappen. Het is een natuurlijke bron van kalium en vitamine C. De ontstekingsremmende eigenschappen van citroenen zijn echt waanzinnig. Hetzelfde geldt voor de vochtafdrijvende en antioxiderende eigenschappen.
Deze citrusvrucht helpt ook bij de spijsvertering en is een waardevolle bondgenoot van verschillende van onze vitale organen, zoals de lever. Veel mensen kiezen ervoor om een of meer citroenbomen te kweken in potten of in hun eigen tuin.
Het is belangrijk om de citroenboom veel water te geven, vooral tijdens de warmste maanden van het jaar. Hij mag niet worden blootgesteld aan te veel wind of een bijzonder droog klimaat. Sommige tuinexperts kunnen je advies geven over de exacte plek waar je deze kostbare citrusplant kunt laten groeien.
Ben je nieuwsgierig naar hoe je citroenzaden optimaal kunt zaaien, om nieuwe planten van deze citrusvrucht met ongelooflijke heilzame eigenschappen te laten groeien en ontwikkelen? Lees dan gewoon verder. Hier is alles wat je erover moet weten.
Lemon zaailingen, de gepelde zaad methode: hier is het ongelooflijke resultaat
Als eerste neem je een rijpe citroen en snijdt hem met een mes in precies twee helften. Elke helft van de citrusvrucht wordt dan met de hand uitgeknepen met een citruspers. In dit stadium worden de pitten gescheiden van het eigenlijke citroensap. Bij het maken van een nieuwe citroenplant zijn de zaden de elementen waarin we geïnteresseerd zijn.
Om deze ongelofelijke truc toe te passen, hoef je alleen maar een van deze zaadjes te pakken, de buitenste schil te verwijderen. Je kunt een gewone pincet gebruiken, het soort dat bijvoorbeeld wordt gebruikt om iets te veel haar van ons lichaam of wenkbrauwen te verwijderen.
Als je de buitenste schil van een of meer zaden hebt verwijderd, is dit de exacte procedure die je moet volgen om je citroenzaailing in 30 dagen te laten ontkiemen. Neem een kleine, doorzichtige plastic doos met een deksel en leg een handdoek op de bodem.
Leg de gepelde zaden op de handdoek in het doosje. Als je dit gedaan hebt, sproei je een beetje water over de zaden en bedek je alles met een andere handdoek. Sprenkel er nog een beetje water over en sluit het bakje met de zaadjes erin af met een deksel. Noteer de datum waarop je dit alles hebt gedaan op de bovenkant.
Wat moet je nu doen? Hier is de volledige procedure voor het verkrijgen van een citroenplant met behulp van de gepelde zaadtechniek.
Alle stappen zorgvuldig volgen
Deze doos wordt in een zeer lichte binnenruimte van je flat geplaatst. Het belangrijkste is dat je het doosje nooit lang in de zon laat staan of in ieder geval in direct contact met de zonnestralen. De zaden kunnen namelijk verbranden.
Na 15 dagen zul je zien hoe de zaden een wortelschets hebben ontwikkeld, een duidelijk teken dat het proces vruchten afwerpt. In dit stadium kun je elk zaadje gaan zaaien in potjes met wortels. Elk zaadje komt overeen met een vaasje. In het potje zal een vrij zure grond worden geplaatst – met een pH tussen 5,5 en 6,5 – en, in feite, ons zaadje.
Het is noodzakelijk om een kleine ruimte in het midden van de grond te creëren en het zaad met de wortels naar beneden te plaatsen op een diepte van ongeveer 1 centimeter. Zodra het zaadje in de grond is geplant en ermee bedekt is, moet er water worden gegeven. Gebruik hiervoor een sproeier om gevaarlijke waterstagnatie te voorkomen.
Er is nog meer. Neem een plastic zak mee voor het voedsel en plaats de pot erin, sluit hem goed af. Zelfs de volgende dagen mogen de zonnestralen de pot niet rechtstreeks raken. Als er in totaal 30 dagen zijn verstreken, zullen we zien dat onze citroenplanten uit de grond beginnen te komen.
Dus met behulp van de gepelde zaadjes-techniek hebben we één (of meer) citroenzaailingen gemaakt. Na een paar maanden, zal onze zaailing een paar centimeter lager zijn geworden. Het is aan te raden om het minstens een jaar lang op een goed verlichte plek te laten staan, maar niet in direct zonlicht. Constant water geven is belangrijk.
Als de plant een jaar oud is, kan hij direct in de grond worden gezet. Als de plant twee jaar oud is, kan hij worden geënt, zodat hij na verloop van tijd citroenen kan produceren.