Zandkoekje

346060559 804328351114650 5353606662763860855 n

ingrediënten

  • 85 gr gezouten boter
  • 1/4 kopje poedersuiker
  • 1 kop Geraffineerde bloem

Koekjes zijn zo’n bereiding die ons onmiddellijk terugbrengt naar onze kindertijd! Met de veranderende eettrends en de gemakkelijke verkrijgbaarheid van kant-en-klaarmaaltijden, is koekjesdeeg meer een gewoon voedsel geworden dat we gemakkelijk in de supermarkt kunnen vinden.
Ook al is het in de winkel gekochte koekjesdeeg een heel fijn product, toch associëren we koekjes gemaakt van traditioneel koekjesdeeg met onze kindertijd en de eindeloze herinneringen die het bij elke hap naar boven brengt… Dit zandkoekjesrecept is voor diegenen die dezelfde ervaring in hun huis willen recreëren en hun geliefden een touwtje willen geven om goede herinneringen aan vast te knopen.
Hier is een heel eenvoudig recept voor klassiek zandkoekjesdeeg waar je je hart aan kunt ophalen, afhankelijk van de smaakvoorkeuren van je gezinsleden. Zo kun je wat chocoladeschilfers of gehakte noten aan het deeg toevoegen om een chocolade- of hazelnootversie van het klassieke recept te maken. Je kunt het ook wat pittiger maken met komijnzaad, kardemompoeder, kaneelpoeder of karwijzaad om een pittige variatie van zandkoekjes te maken.
Je kunt de koekjes ook versieren met gesmolten chocolade, gekleurde snoepjes met een laagje suiker, dikke poedersuikerpasta en ze zelfs cadeau geven aan je geliefden… Zorg er alleen wel voor dat je de koekjes goed laat afkoelen voordat je de decoratiepasta erin giet om een prachtig cadeau te maken.
Gebaseerd op de recente opkomst van gezond koken, kun je ook de hoeveelheid boter verminderen tot ongeveer 70 g, maar dan wordt de uiteindelijke versie steviger en houdt hij zijn vorm veel beter vast, waardoor je een minder dunne uiteindelijke versie krijgt van je favoriete zandkoekjes!

Hoe zandkoekjes maken

1

2

3

Verwarm de oven voor op 250 graden C. Doe de boter in een keukenmachine en mix goed voor 2 tot 3 minuten of tot de boter zacht is geworden. Voeg de poedersuiker toe aan de boter en mix ze samen tot het goed gemengd is. Voeg de bloem toe aan het suiker en botermengsel en mix alles samen tot het mengsel goed gemengd is.

4

5

Verzamel het deeg met droge handen en rol het met je handen tot een bal. Bekleed nu de bakplaat met aluminiumfolie. Wikkel het koekjesdeeg in huishoudfolie en vries het koekjesdeeg minstens 20-30 minuten in voordat je het gebruikt. Snijd met je vingers kleine stukjes van het deeg en schik kleine ¼ inch hoge afgeplatte schijfjes koekjesdeeg op minstens 3 cm van elkaar op de bakplaat. Bak de koekjes nu in de voorverwarmde oven op 220°C gedurende 8-10 minuten tot de koekjes gaar zijn en een mooie gouden kleur krijgen aan het oppervlak. Leg de koekjes op een rooster om af te koelen en geniet!