Makkelijk karamel met gezouten boter recept

1

Hier is een makkelijk recept voor gezouten boterkaramel. Deze karamel is heerlijk romig met een vleugje zout, waardoor hij perfect is als topping op ijsjes, pannenkoeken, wafels of om toe te voegen aan andere desserts. Zo bereid je het:

Ingrediënten:

 • 1 kopje (200 g) kristalsuiker
 • 6 eetlepels (85 g) gezouten boter (als je ongezouten boter gebruikt, voeg dan 1/2 theelepel zout toe)
 • 1/2 kop (120 ml) dubbele room
 • 1 theelepel vanille-extract (optioneel)

Instructies :

 1. Bereid de ingrediënten: Meet alle ingrediënten af en bereid ze voor. Karamel gaat snel, dus zorg dat je alles klaar hebt.
 2. Smelt de suiker: Begin in een steelpan met zware bodem op middelhoog vuur de suiker te smelten, onder voortdurend roeren met een houten spatel of een siliconenlepel. De suiker zal eerst klontjes vormen, dan smelten en een gouden kleur krijgen. Wees voorzichtig, want de suiker kan snel verbranden zodra het begint te smelten.
 3. De boter toevoegen: Wanneer de suiker volledig gesmolten is en een mooie amberkleur heeft gekregen, voeg je de gezouten boter in stukjes toe. Het mengsel gaat bubbelen, dus pas op voor spetters. Roer goed tot de boter volledig gesmolten is en het mengsel glad is.
 4. De room toevoegen: Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de dubbele room toe. Het mengsel zal weer gaan bubbelen. Zorg ervoor dat de room goed is opgenomen en dat de textuur glad is.
 5. Vanille-extract toevoegen (optioneel): Voeg desgewenst vanille-extract toe om de karamel op smaak te brengen. Goed mengen.
 6. Laat afkoelen:Laat de karamel met gezouten boter afkoelen tot kamertemperatuur. De karamel wordt dikker als hij afkoelt.
 7. Bewaren: Doe de karamel over in een schone, luchtdichte glazen pot. In de koelkast is hij enkele weken houdbaar.

Gebruik deze heerlijke karamel met gezouten boter als topping op ijs, cake, pannenkoeken en wafels, of om je favoriete desserts een gastronomisch tintje te geven. Het is ook een uitstekend zelfgemaakt cadeau voor vrienden en familie. Geniet van